Lauko durų priežiūra ir valymas: patarimai, padėsiantys išlaikyti jų išvaizdą ir funkcionalumą

Lauko durys yra ne tik funkcionalus namo elementas, bet ir svarbi dizaino detalė, suteikianti išskirtinumo jūsų namams. Lauko durų konstrukcija dažnai būna atspari įvairioms oro sąlygoms, įskaitant drėgmę ir temperatūros svyravimus, o tai svarbu ne tik jų ilgaamžiškumui, bet ir durų veikimo efektyvumui. Be funkcionalumo lauko durys namui atspindi ir šeimininkų skonį bei gyvenimo būdą. Jos gali būti su moderniais stiklais, įvairiais apdailos elementais arba minimalistiško dizaino, suteikiančio jūsų būstui elegancijos ir stiliaus akcento. 

Deja, tačiau kartais lauko durys, ypač medinės, gali tapti pažeidžiamos, jei nėra tinkamai apsaugotos nuo temperatūros ir drėgmės pokyčių. Tinkama priežiūra taip pat svarbi siekiant išlaikyti aukštos kokybės durų apdailą ir eksploatacines savybes. 

Dalinamės patarimais, kaip išlaikyti lauko durų išvaizdą, funkcionalumą bei ilgaamžiškumą.

lauko durys

Nešvarumų ir voratinklių šalinimas

Kiekvieną savaitę skirkite laiko iškratyti durų kilimėlį ir nušluoti įėjimą. Rudenį gali tekti nupūsti prie durų susikaupusius lapus, o žiema – nukasti sniegą. Pašalinkite susikaupusius voratinklius, nešvarumus ir dulkes ne tik prie lauko durų, bet ir po terasos stogu bei aplink langus. Svarbiausia yra sukurti švarią zoną, kuri neviliotų vabzdžių, graužikų ar kitų nepageidaujamų lankytojų. Įprastas voratinklių ir nešvarumų valymas padės to išvengti.

Kruopščiau lauko duris reikėtų išvalyti maždaug kartą per mėnesį, o jei gyvenate labiau užterštoje teritorijoje, pavyzdžiui, šalia žvyrkelio, tai padaryti gali tekti ir dažniau. 

Atidarykite duris, kad galėtumėte kruopščiai apeiti kraštus, dulkių skudurėliu nuvalykite ir visą durų plotą. Niekada nenaudokite kietų šveitiklių, nes rizikuojate subraižyti duris.

Sezoniškai nupoliruokite

Jei jūsų namą puošia medinės lauko durys, rekomenduojama jas sezoniškai nupoliruoti, kad šios blizgėtų. Šiam darbui tiks dauguma medinių baldų poliravimo arba baldų vaško gaminių. Jei jūsų durys gauna daug tiesioginės saulės, lakas gali būti veiksmingesnis nei poliruoklis, nes pastarasis tiesioginiuose saulės spinduliuose gali pagelsti. Poliravimas vašku yra ypač geras, jei norite paslėpti atsiradusius įbrėžimus.

lauko durys

Rūpinkitės vyriais ir rankenomis

Durų rankenos yra viena iš nešvariausių namo dalių. Lauko durys yra pagrindinis įėjimas į namus, todėl kasdien jas liečia ne visada švarios rankos. Kuo dažniau nuvalykite durų rankenas, skambutį, beldimo vietą ir, žinoma, spynas. Dezinfekuojantis purškalas ar servetėlė padės pašalinti mikrobus ir bakterijas.

Bent kartą per metus lauko durų vyrius patepkite ličio arba silikoniniu purškiamu tepalu, kad jie judėtų sklandžiai. Padaryti tai galite ir dažniau, kai tik išgirstate pirmuosius girgždėjimus.

Palaikykite stiklų švarą

Jei jūsų lauko duryse yra langai, stiklą valykite taip dažnai, kaip ir šalinate įvairius nešvarumus, susikaupusius ant durų ir prie jų. Jei ant stiklo matyti pirštų atspaudai, nešvarių letenų ar augintinių nosių žymės, langą reikėtų nuvalyti dažniau. Laimei, palaikyti stiklų švarą yra greita ir paprasta – pakanka nuvalyti naudojant mikropluošto šluostę ar langų valytuvu.