Kaip atsikratyti pelėsiu ant langų?

Pelėsis – neretai pasitaikanti įkyri problema, kurią išspręsti gali būti gan sudėtinga, o per ilgas jos apleidimas gali kelti riziką jūsų sveikatai. Kad to išvengtumėte, pirmiausia svarbu žinoti, kokių veiksmų imtis, kad pelėsis išvis neatsirastų, o jei tai tapo neišvengiama problema, lygiai taip pat svarbu išmokti efektyviai jos atsikratyti. Taigi, pateikiame reikiamos informacijos apie pelėsio atsiradimą, prevenciją ir šalinimą.

Kodėl atsiranda pelėsis?

Ant plastikinių langų pelėsis gali atsirasti dėl daugelio priežasčių. Kone dažniausia – per didelis drėgmės kiekis. Kai šiltas oras kontaktuoja su šaltu paviršiumi, pavyzdžiui, lango rėmu, drėgmė ore gali kondensuotis ir sukurti puikią terpę daugintis pelėsio sporoms, kurios natūraliai sklando ore. Pelėsį taip pat gali paskatinti prasta izoliacija, dėl kurios į vidų gali patekti vandens, taip pat ir prasta ventiliacija – nevėdinamose patalpose neišvengiamai kaupiasi drėgmė, dėl kurios ir atsiranda šis grybelis. Pastarasis gali atsirasti ir tada, jei langai dažnai rasoja – tai nebūtinai byloja prastą stiklo paketą, tačiau būtina įsitikinti, kad renkatės jūsų namams tinkamiausius langus.

Pelėsio prevencija

Kaip minėta, vyraujant per didelei drėgmei, ant plastikinių langų gali susidaryti niekad nelaukiamas pelėsis. Kad jo išvengtumėme, derėtų imtis tam tikrų veiksmų. Savaime suprantama, reguliarus valymas siekiant pašalinti susikaupusius nešvarumus, dulkes ir drėgmę nuvys pelėsį – tereikia skudurėlio ir švelnaus valiklio bei po visko langą kruopščiai nusausinti. Taip pat labai svarbu reguliariai vėdinti patalpas – nepabijokite to daryti ir šaltuoju metų laiku, mat šviežias šaltas oras daug greičiau įšyla. Nepamirškite įsitikinti, kad aplink jūsų langus įtaisyta tinkama nutekėjimo sistema – jei vanduo telkiasi prie langų, gali padidėti drėgmės patekimas į patalpą. Kad to išvengtumėte, reguliariai valykite latakus ir lietvamzdžius. Be to, svarbu užtikrinti tinkamą izoliaciją – jei norite užsandarinti bet kokius tarpus ar įtrūkimus aplink langų rėmus, naudokite apsaugines juosteles arba sandariklius.

Žinoma, būna ir taip, kad langai jau būna atgyvenę savo laikotarpį, tad vietoj savadarbio remonto tiesiog labiau apsimoka įmontuoti naujus. Čia jums ir pagelbės Langų sistemos – apžiūrėsime jūsų būstą, patarsime, o panorėjus pateiksime optimalų pasiūlymą!

Kaip atsikratyti pelėsio?

Būna ir taip, kad pelėsis užklumpa visai netikėtai, tad prevencija jau ne itin padės – reikia imtis rimtesnių veiksmų. Visų pirma, prieš šalinant pelėsį derėtų pasirūpinti būtiniausiomis apsauginėmis priemonėmis: dėvėkite pirštines, specialius akinius ir kaukę, kad minimizuotumėte kontaktą su pelėsio sporomis. Pasiruoškite valymo priemonę: galite naudoti arba specialų pelėsio valiklį, arba susimaišyti savo variantą su lašeliu baliklio ir daug vandens. Imkite kempinę, skudurėlį arba standžių šerelių šepetį ir švelniai braukite per tas vietas, kur susikaupė pelėsis – pradėkite nuo viršaus ir judėkite žemyn. Po visko kruopščiai nuskalaukite šveistas vietas ir palikite natūraliai išdžiūti arba nusausinkite rankšluosčiu. Nepamirškite išmesti įrankių, kuriomis naikinote pelėsį, kad išvengtumėte ir toliau plintančių sporų.