Kaip išsirinkti šiltus ir kokybiškus plastikinius langus?

Ko gero, kone svarbiausias faktorius įsirenginėjant naująjį būstą ar remontuojant esamą, tai įvairialypė apsauga nuo aplinkos veiksnių: triukšmas, šaltis, turto saugumas ir daugelis kitų aspektų. Šiandien šiam tikslui dažniausiai renkamės plastikinius langus, tačiau norint užtikrinti pastarųjų kokybę ir funkcionalumą, nepakanka rinktis gražiausių ar tiesiog atitinkančių matmenis – reikia atsižvelgti ir į daugelį kitų faktorių, padėsiančių atrasti jūsų būstui tinkamiausią variantą. Pateikiame keletą svarbiausių veiksnių, į kuriuos derėtų atkreipti dėmesį renkantis plastikinius langus.

Įvertinkite savo poreikius

Pirmiausia derėtų tvirtai nuspręsti, kiek langų ruošiatės keisti ar įrengti. Nors ir specialistai patys tiksliai išmatuos kiekvieną kraštinę ir plotą, dėl preliminaraus pasiūlymo ir vizijos galite tai padaryti ir patys. Taip pat įvertinkite savo šeimyninę padėtį: jei turite mažų vaikų, rekomenduojame rinktis langus su papildomais saugumo faktoriais. Nepamirškite atsižvelgti ir į siekiamą namų dizainą – pagal tai planuokite langų išdėstymą, formą, spalvą ir kitus panašius kriterijus.

Šviesos laidumas

Atrodo, akivaizdu – juk langus ir dedame tam, kad saulės šviesa lietųsi į kambarį, tačiau dažnai net nesusimąstome apie šviesos laidumo koeficientą. Įsirengiant naujus namus ar remontuojant esamus itin svarbu užtikrinti tinkamą pralaidumą. Lietuvoje orai yra gana permainingi, šaltuoju sezonu dangų neretai dengia tamsūs debesys, tad brangus kiekvienas šviesos spindulėlis. Įsigiję puikiai šviesą praleidžiančius plastikinius langus galėsite sutaupyti, mat nereikės kaskart jungti lempos bandant kompensuoti natūralios šviesos stygių.

Sandarumas

Įvertinkite aplinką, kurioje gyvenate. Jei gyvenate pajūryje ir dažnai sulaukiate audrų ar stiprių vėjo gūsių, rekomenduojame rinktis langus su trimis sandarinimo terpėmis – šitaip būsite užtikrinti, jog nesusidarys jokie tarpeliai ar plyšeliai, galintys sudaryti net ir menkiausią skersvėjį, kuris neabejotinai kels diskomfortą. Kita vertus, jei jūsų vietovėje orai išlieka gana pastovūs ir nesulaukiate per daug permainų, pakaks ir dviejų sandarinimo terpių. Jei baiminatės neprašytų svečių, rekomenduojame langus su grūdinta plieno plokštele po rankena – ši neleis ilgapirščiams pragręžti ir prasukti rankenos. Visgi, dėl maksimalaus saugumo ir ramių naktų patariame įsirengti ir signalizacijos sistemą.

Energetinis efektyvumas

Galiausiai, kone svarbiausias faktorius renkantis bet kokius langus – šilumos izoliacija. Šilumos perdavimo koeficientas žymimas raide U ir matuojamas W/m2K: W žymi window (langas), o paties lango laidumas – Uw. Kuo mažesnis koeficientas (0,7 W/m2K ir mažiau), tuo energetiškai efektyvesni langai: geriausiai šilumą sulaikantys langai šiuo metu yra A+ ir A++ klasės. Kita vertus, nepatariame rinktis aukštesnio nei 1,5 W/m2K koeficiento – tokie langai priklauso G klasei, kurioje patikimų izoliacinių savybių nėra negausu. Taigi, įsirengiant ar atliekant remontą jau gyvenamame name pastarosios klasės rinktis nederėtų net pagal esančius nustatytus reglamentus, o trijų stiklų langai gali siekti iki 1,2 W/m2K. Atminkite – mažiau yra daugiau.