Kaip protingai išnaudoti langų mikroventiliaciją?

Mikroventiliacija – tai funkcija, kuri dažniausiai būna integruota į plastikinius langus, ir leidžia užtikrinti pastovų ir nedidelį oro srautą iš lauko. Ši funkcija tampa itin svarbi šiuolaikiniuose, sandariuose namuose, kuriuose natūralios oro cirkuliacijos yra išties mažai. Mikroventiliacija padeda pagerinti patalpų oro kokybę, sumažinti drėgmės lygį ir išvengti pelėsio, tačiau tam, kad ji būtų efektyvi ir naudinga, ją naudoti reikia tinkamai.

langu mikroventiliacija

Kas yra mikroventiliacija?

Mikroventiliacija – tai lango funkcija, kuri leidžia langą atverti itin nedideliu kampu, sukuriant mažą tarpelį tarp rėmo ir varčios. Skirtingai nuo pilnai atverto lango ar įprasto lango varstymo, mikroventiliacija leidžia patalpas vėdinti be reikšmingo šilumos praradimo. Tai reiškia, kad net esant šaltam orui galite savo namus vėdinti be didelių energetinių nuostolių ir išlaikyti visiškai komfortišką temperatūrą.

Kokiais atvejais naudoti mikroventiliaciją?

Sandariuose namuose su plastikiniais langais oro cirkuliacija gali būti ribota, o tai dažnai tampa drėgmės kaupimosi, prastos oro kokybės ir netgi pelėsio susidarymo priežastimi. Mikroventiliacija leidžia užtikrinti nuolatinį gryno oro srautą, kuris padeda sumažinti šiuos neigiamus padarinius.

Tiesa tokia, kad daugelis žmonių miega uždarose patalpose, kuriose greitai kaupiasi anglies dvideginis, o tai gali sumažinti miego kokybę. Naudojant mikroventiliaciją, galima užtikrinti, kad šviežias oras patektų į miegamąjį visą naktį, per daug nesumažinant kambario temperatūros.

Mikroventiliacija neabejotinai pravers ir kepant maistą, džiovinant skalbinius ar tiesiog aktyviai naudojantis namų erdve, kurioje kyla drėgmės lygis ir oro kokybė pablogėja. Mikroventiliacija leidžia natūraliai reguliuoti šiuos pokyčius, išleidžiant perteklinę drėgmę ir užtikrinant sveikesnį orą jūsų aplinkoje.

Na, ir žinoma, kai temperatūra lauke yra žema, pilnai atidaryti langus norime tikrai retai – juk kiekvienas siekiame, kad šiluma namuose išliktų stabili. Kaip jau minėta anksčiau, mikroventiliacija šioje situacijoje yra puiki alternatyva, leidžianti įsileisti gryno oro be didelio šilumos nuostolio.

Kaip tinkamai naudoti mikroventiliaciją?

Norint, kad mikroventiliacija būtų efektyvi ir naudinga, svarbu žinoti, kaip tinkamai ją naudoti:

Naudokite reguliariai, bet atsakingai. Mikroventiliacija gali būti naudojama visus metus, tačiau nerekomenduojama laikyti langų šioje padėtyje visą parą. Naudokite mikroventiliaciją keletą valandų per dieną arba tada, kai pastebite, kad kambaryje oro kokybė prastėja arba kaupiasi drėgmė. Šaltuoju metu laiku, ypač žiemą, mikroventiliaciją rekomenduojama naudoti tik tam tikrais momentais, kad būtų išvengta per didelio šilumos praradimo.

Kontroliuokite drėgmę patalpose. Jei jūsų namuose yra didelė drėgmė, mikroventiliacija gali padėti ją sumažinti. Pastovus nedidelis šviežio oro srautas padės išvengti kondensacijos ant langų ir sienų, o tai ilgainiui padeda išvengti pelėsio. Tai ypač svarbu patalpose, kuriose drėgmės lygis dažnai būna didesnis – vonios kambariuose, virtuvėse ar skalbyklose.

Suderinkite su kitomis vėdinimo sistemomis. Jei jūsų namuose yra įrengta mechaninė vėdinimo sistema, mikroventiliacija gali būti puikus papildymas. Plastikiniai langai su mikroventiliacijos funkcija leidžia padidinti natūralaus vėdinimo efektyvumą. Derinant skirtingas vėdinimo sistemas, galite užtikrinti, kad oras jūsų namuose visada bus švarus ir gaivus.

langu mikroventiliacija

Kokios klaidos dažniausiai daromos naudojant mikroventiliaciją?

Nors mikroventiliacija yra naudinga funkcija, yra keletas klaidų, kurias žmonės daro ją naudodami.

Laikant langus atidarytus mikroventiliacijos režimu per ilgai, ypač šaltuoju metų laiku, gali būti prarandama per daug šilumos. Tai lemia didesnes šildymo sąskaitas, todėl svarbu stebėti, kiek laiko naudojate mikroventiliaciją. Žiemą mikroventiliacija turėtų būti naudojama ypač saikingai. Užtenka kelias valandas per dieną įleisti gryno oro tam, kad būtų išlaikytas sveikas oro balansas.

Tiesa, pasitaiko atvejų, kai žmonės visai pamiršta apie mikroventiliacijos galimybę ir jos nenaudoja, todėl kambariuose kaupiasi drėgmė, blogėja oro kokybė ir atsiranda pelėsis.

Mikroventiliacija yra praktiška ir naudinga funkcija, ypač šiuolaikiniuose namuose su plastikiniais langais. Tinkamai naudojant šią funkciją, galite pagerinti savo gyvenamosios aplinkos oro kokybę, sumažinti drėgmės lygį ir užtikrinti sveikesnį gyvenimą.