Kodėl namuose atsiranda pelėsis? (1 dalis)

Pelėsis namuose – daug dažnesnis reiškinys nei galėtumėte pagalvoti. Pelėsių gyvavimo sąlygos itin paprastos – tereikia tamsos ir drėgmės, o paplitimui užtenka vos 24-ių valandų. Užsiimdami kasdieniais namų ruošos darbais ar dekoruodami palanges augalais kartais net nesusimąstome apie pasekmes. Taigi, kas gi tas pelėsis ir kodėl randame jį ne tik ant senos duonos riekės, bet ir palubėje ar ant langų rėmų?

Pelėsis: kas tai?

Pelėsis yra grybas, kurio poros sklinda oru ir nusėda ant kone visų namuose esančių paviršių – sienų, lubų, grindų ir net ant aplink esančių daiktų. Pelėsis dauginasi itin sparčiai, tad reikėtų nedelsti ir kuo greičiau pradėti jį naikinti. Šis mikroskopinis augalas atsiranda ant drėgnų paviršių – mūrinių, betoninių ar medinių sienų, lubų ir grindų, gali įsiskverbti ir į tapetus ar baldus, dėl ko gali prireikti didelių pastangų jį naikinant. Dažniausiai mūsų namus kamuoja baltasis (Aspergillus fumigatus) ir juodasis (Aspergillus nige) pelėsiai. Pastarąjį išnaikinti sunkiau, tačiau bet kokiu atveju patariame atlikti pelėsio tyrimus, kad geriau suprastumėte užkrato mastą.

Kodėl atsiranda pelėsis?

Be abejonės, dažniausias pelėsio atsiradimo kaltininkas tai nepakankamas vėdinimas – namuose kaupiasi drėgmė, oras neatsinaujina, tad kuriamos tobulos sąlygos grybo dauginimuisi. Neretai didžiausia pelėsio rizika užklumpa vėlyvą rudenį, kai speigas tik prasideda – arba dar taupome ir nekūrename patys, arba kantriai laukiame, kol miestas pradės šildymo sezoną. Kaip bebūtų, nepasiduokite pagundai išvengti vėdinimo – pravėrus langus vos keletui minučių ne tik įleisite šviežio oro, kuris įšyla daug greičiau nei jau esantis kambaryje, bet ir neleisite daugintis pelėsiui. Patalpos drėgmė gali padidėti ir dėl dažno drabužių skalbimo ir džiovinimo, ir dėl perdėto kiekio laistomų augalų. Jei skalbiate itin dažnai, patariame pamąstyti apie džiovyklę – ne tik sutaupysite laiko, bet ir džiaugsitės maloniai šiltais ir kone iškart išdžiūvusiais skalbiniais. Na, o jei turite nemažai augalų, pasistenkite juos paskirstyti taip, kad palaisčius neišskirtų per daug drėgmės vienam kambariui.

Nesandarūs langai

Dar viena nereta priežastis, dėl kurios namuose kaupiasi drėgmė ir atsiranda pelėsis, yra nesandarūs langai. Nors ir plastikiniai langai šiandieną yra kone patvariausias variantas, net ir jie be tinkamos priežiūros gali nusidėvėti – pasenusios ir reguliariai neprižiūrimos guminės tarpinės skatina drėgmės, dulkių ir kitų nešvarumų patekimą į patalpas, dėl ko kaupiasi pelėsis ir net rasoja stiklas. Negana to, sutrupėjus lauko palangių montažinėms putoms ar esant tarpui tarp lango ir palangės profilio, sudaromos tobulos sąlygos drėgmės ir skersvėjo patekimui vidun. Į šias problemas ranka numoti nederėtų – kitaip gali kilti rimtų problemų sveikatai. Apie tai, kaip tinkamas plastikinių langų pasirinkimas padės išvengti pelėsio ir kitų problemų, skaitykite antroje šio straipsnio dalyje.