Pelėsis namuose: išvengti jo padės tinkamas langų pasirinkimas (2 dalis)

Pirmoje šio straipsnio dalyje jau aptarėme, dėl kokių priežasčių namuose atsiranda pelėsis. Tai išties gana dažnas reiškinys, nereikalaujantis ypatingų sąlygų, jam pakanka tik drėgmės ir tamsos. Dažniausiai drėgmė kaupiasi dėl džiovinamų skalbinių, laistomų augalų ant palangių ir per reto vėdinimo. Kartais nutinka ir taip, kad problemų sukelia ir per didelis plastikinių langų sandarumas – nepraleidžiama pakankamai šviežio oro, dėl ko namuose ir kaupiasi pelėsis bei kiti nešvarumai. Rodos, kiekvienos problemos sprendimas galiausiai lieka tas pats – vėdinimas. Tačiau kaip jį užtikrinti nepatiriant per daug nuostolių ir, galų gale, neperšąlant?

Drėgmė ir vėdinimas

Neretai drėgmė kaupiasi tiesiog konstrukcijų tarpuose dėl įvairiausių buitinių procesų: maisto ruošos, skalbimo, gėlių laistymo ar tiesiog kvėpavimo – tai ypač pastebima mažesnėse patalpose. Po kiekvieno namų ruošos darbo įsitikinkite, kad išvalėte visus pasimetusius vandens lašus ar kitokius drėgmės šaltinius, pradarykite langą. Pastaruosius galite praverti dažnai – šviežias oras ne tik greičiau įšils nei jau esamas, bet ir užkirsite kelią grybeliui. Kaip bebūtų, šitaip darinėti langus ne visada gali būti itin patogu, be to, kyla rizika paprasčiausiai peršalti.

Mikroventiliacija

Kaip minėta, problemų gali sukelti ir per didelis sandarumas. Plastikiniai langai praleidžia labai mažai oro, tad norint užkirsti kelią tokiems nepageidaujamiems svečiams kaip pelėsiui ar grybeliui, reikia pasirūpinti tinkamu patalpos vėdinimu. Vienas būdų tai užtikrinti yra mikroventiliacija – dažnai pamirštamas, tačiau naudingas kelias palaikyti tinkamą kambario drėgmės balansą. Viskas labai paprasta – tereikia pasukti lango rankenėlę 45-ių laipsnių kampu. Nors ir tarpelis būna labai mažas, vos 10-15 milimetrų, tačiau jų pilnai pakanka šviežiam orui patekti. Dėl saugumo taip pat neverta nerimauti – nors ir susidaro tarpelis, užraktas lieka savo pozicijoje ir tikrai nė kiek nepalengvina darbo ilgapirščiams. Be to, šitaip vėdinant patalpas nesumažėja šviesos patekimas ir šią lango poziciją galite laikyti tiek, kiek norite, kad ir visą parą. Kambaryje užtikrinamas sveikas mikroklimatas, o temperatūra ženkliai nesikeičia.

Orlaidės

Dar vienas būdas užtikrinti tinkamą patalpos vėdinimą ir išvengti pelėsio – orlaidės. Jomis išlaikoma kambario temperatūra – vasarą neįleidžiamas karštis, o žiemą šaltis, slopinamas triukšmas ir suteikiama papildoma apsauga nuo įsilaužėlių. Orlaides montuoti galime tiek lango viršuje, tiek apačioje, į lango rėmą arba tarp rėmo ir stiklo paketo, o valdyti jas galima virvele, rankenėle arba lazdele – rinktis jums. Negana to, jos nereikalauja ypatingos priežiūros – užtenka keletą kartų per metus nuvalyti drėgna šluoste ar tiesiog išimti vidines groteles, išpurtyti susikaupusius nešvarumus ir įstatyti atgal. Bet kokiu atveju, orlaidės ne tik užtikrins šviežią orą, tačiau ir atrodys estetiškai bei elegantiškai.

Neabejojame, kad išsirinksite jums tinkamiausią patalpų vėdinimo variantą ir atsikratysite pelėsio, grybelio ir kitų nešvarumų baimės!