Plastikinių langų profiliai: kaip išsirinkti?

Langai – neatsiejama bet kokių namų dalis, kuriems derėtų skirti daug daugiau dėmesio, nei gali pasirodyti. Jie atlieka išties nemažai funkcijų: praleidžia taip reikalingą dienos šviesą, nepraleidžia garso, sulaiko šilumą ir saugo nuo ilgapirščių. Plastikiniai langai sudaryti iš įvairių svarbių dalių: kameros, tarpinės, profiliai, ką jau kalbėti apie skirtingas pastarųjų klases. Šiame straipsnyje aptarsime, kokią funkciją atlieka profilių sudėtis ir kaip išsirinkti tinkamiausią.

Langų profilių klasifikacija

Langų profiliai skirstomi į 7 klases: A, B, C, D, E, F, G. A – efektyviausia, G – neefektyviausia. Visose klasėse vadovaujamasi šilumos perdavimo koeficientu – kuo šis mažesnis, tuo geresnėmis termoizoliacinėmis savybėmis pasižymi profilis. Lietuvoje šio koeficiento vertė turėtų būti ne mažesnė, nei 1,4 W/(m2·K), t. y., siekti ne mažesnę, nei F klasę. Nuo 2021 m. sausio 1 d. naujai statomiems namams privaloma A++ energetinio naudingumo klasė, tad derėtų rinktis kuo mažesnio šilumos perdavimo koeficiento plastikinių langų profilius. Jei norėtumėte keisti langus jau pastatytame name, atsižvelkite į klimato sąlygas ir į tai, ko galbūt trūko senuosiuose: permainingų orų vietovėms pasitarnaus aukštesnės profilių klasės, mat jų termoizoliacinės savybės ne tik puikiai sulaikys šilumą, tačiau ir padės sutaupyti pinigų šildymo sezonu.

Kameros

Plastikinių langų profilio kameros yra vertikalios rėmo pertvaros, užtikrinančios šilumos ir garso izoliaciją. Šiandieną jų skaičius vyrauja nuo 3 iki net 8 – 3 kameros jau laikomos neekonomiškos, tad tokius langus renkasi vis mažiau žmonių, tačiau didesnis kamerų skaičius nebūtinai reiškia geresnes izoliacines savybes. Daugeliu atvejų pastarąsias lemia profilio plotis – net ir keičiant kamerų skaičių, šilumos koeficientas gali nekisti.

Profilio plotis

Šiandieną galima rasti 60 mm, 70 mm, 80 mm, 90 mm ar net 100 mm storio profilių – kuo šis storesnis, tuo šiltesni ir langai, o kuo storesnė išorinė sienelė, tuo jie tvirtesni. Kiekvienas storis pasižymi skirtingomis eksploatacinėmis savybėmis, tad atkreipkite dėmesį į savo gyvenamosios vietos įprastą klimatą ir savo poreikius. Kaip bebūtų, ploniausius rekomenduojame naudoti tik balkonų įstiklinimui arba pertvaroms namo viduje, o išorinėms namo sienoms parūpinti storesnius.

Tarpinės

Tarpinės – būtina plastikinių langų profilių detalė. Montuojamos specialiuose grioveliuose, uždarant langą šios prisispaudžia ir galutinai užveria net ir menkiausius tarpelius – taip užtikrinamas sandarumas bei šilumos, vėjo ar kitų oro sąlygų nepralaidumas. Jos gaminamos iš gumos, kurias derėtų bent kartą per pusę metų patepti specialiu tepalu, kad nesustandėtų ir liktų elastingos. Šiandieną galima rasti ir dvigubas ar trigubas sandarinimo tarpines, tad vėlgi rinkitės atsižvelgę į savo poreikius ir gyvenamosios vietos oro sąlygas.

Kilus bet kokiems klausimams apie plastikinių langų profilius, visada galite kreiptis į Langų sistemų specialistus: padėsime, patarsime, paaiškinsime, o jums panorėjus pateiksime ir pasiūlymą!