Medinės lauko durys: ar verta rinktis?

Laukinių durų pasirinkimas yra svarbus sprendimas bet kokio būsto savininkui, nes tai gali stipriai paveikti namo išvaizdą ir atmosferą, kaip ir jo saugumą bei energijos vartojimo efektyvumą. Nors galima rinktis iš daugybės skirtingų medžiagų, medinės lauko durys vis dar lieka populiariu pasirinkimu, ir ne be reikalo. Aptarkime keletą tokių durų savybių ir sužinokime, kodėl verta rinktis šį variantą.

Estetika

Viena patraukliausių medinių lauko durų savybių yra natūralus jų grožis – medžio šiluma ir tekstūra gali suteikti patrauklumo ir žavesio bet kokiems namams. Kiekvienos durys turi savo unikalų raštą ir spalvą, tad namų savininkai gali rinktis pagal savo skonį ir lūkesčius bei papildyti namų koloritą norima spalvų schema. Tokias duris galima tamsinti ar tiesiog nudažyti bet kokia spalva, tad dizainą itin lengva pritaikyti prie įvairiausios aplinkos. Ką jau kalbėti apie raižinius ir specialias plokšteles, kurios suteikia stiliui estetinio gylio.

Patvarumas

Dar vienas medinių lauko durų privalumas – jų ilgaamžiškumas. Aukštos kokybės mediena, pavyzdžiui, ąžuolas ar raudonmedis, yra neįtikėtinai tvirta ir atspari dilimui, todėl tai tampa puikiu pasirinkimu. Tinkamai prižiūrimos, šios durys gali tarnauti ištisus dešimtmečius, todėl neabejotinai įrengsite patikimą ir saugų įėjimą į namus.

Prireikus, tokias duris taip pat itin lengva remontuoti. Smulkius įbrėžimus ar įlenkimus galima nušlifuoti ir iš naujo apdailinti, o rimtesnius pažeidimus dažnai gali pataisyti profesionalas. Ką jau kalbėti apie tokių durų natūralią apsaugą nuo atmosferos poveikio ir kitokių veiksnių – tai dar labiau padidina jų patvarumą.

Svarbu paminėti, jog norint, kad tokios durys tarnautų kuo ilgiau, reikia tinkamai jas prižiūrėti – bent kartą per pusę metų patepti specialiai tam skirtu aliejumi. Nepamirškite ir reguliaraus valymo, sandarinimo, o prireikus – pakartotinės apdailos. Su tinkama priežiūra, tokios durys taps gražia, patvaria ir naudinga investicija jūsų namams.

Ekologija

Akivaizdu, jog medinės lauko durys yra ekologiškas ir tvarus pasirinkimas. Mediena yra atsinaujinantis išteklius, tad tvariai nupjauta turės minimalų ir nebūtinai žalingą poveikį aplinkai. Negana to, ši medžiaga yra ir natūralus izoliatorius, tad padės sumažinti energijos suvartojimą ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą. Namuose žiemos taps šiltos, o vasaros vėsios, tad sumažės ir šildymo bei vėsinimo sistemų poreikis. Galiausiai, jei mediena savo atgyvena, tokias duris galima perdirbti arba panaudoti iš naujo ir taip sumažinti atliekų kiekį. Šios durys taip pat gali būti naudojamos kaip statybinė medžiaga kitiems projektams arba paverčiamos baldais, suteikiant medienai antrą gyvenimą ir sumažinant naujų išteklių poreikį.

Taigi, jei siekiate estetiško, tvirto ir ekologiško varianto lauko durims – pamąstykite apie medieną. Jei kyla klausimų, visada galite kreiptis į Langų sistemų specialistus – patarsime, apžiūrėsime, o prireikus pateiksime pasiūlymą!