Kaip prižiūrėti balkono duris, kad jos ilgai tarnautų?

Balkono durys ne tik suteikia galimybę lengvai pereiti iš vidaus į bet kokią lauko erdvę, tačiau ir žavesio bei tam tikro estetinio patrauklumo. Kaip bebūtų, nepaisydami tinkamo valymo ir priežiūros, galite atverti kelią daugeliui problemų, sutrumpinsiančių durų tarnavimo laiką ir energinį efektyvumą. Reguliarus valymas ir priežiūra gali padėti išlaikyti gerą jų būklę ir prailginti eksploatavimo laiką – skaitykite toliau ir sužinokite, kaip tai padaryti.

Reguliarus valymas

Jei norite, kad jūsų balkono durys išliktų funkcionalios ir tarnautų ilgiau, būtina jas reguliariai valyti. Laikui bėgant dulkės, šiukšlės ir kiti nešvarumai gali kauptis ant durų paviršiaus ir jų vėžėse, tad gali būti sunku juos pastebėti ir pašalinti. Rekomenduojame užsiimti šiuo namų ruošos darbu bet kartą per mėnesį ar net dažniau, jei gyvenate judrioje vietovėje. Pirmiausia nubraukite dulkes ir kitus nešvarumus paprastu minkštu šepečiu arba apsiurbkite dulkių siurbliu, o tada paruoškite švelnaus ploviklio ir šilto vandens tirpalą ir minkšta šluoste nuvalykite durų paviršių, stiklą, rėmą ir rankenas. Jokiu būdu nenaudokite abrazyvinių valiklių ar šiurkščių metalinių šveistukų, galinčių subraižyti paviršius. Išvalę duris nuplaukite švariu vandeniu ir nusausinkite sausa šluoste. Nepamirškite kartas nuo karto išvalyti ir takelių, kur gali kauptis nepastebimi nešvarumai ir taip priversti duris lipti ar net strigti.

Durų sutepimas

Balkono durų sutepimas yra dar viena svarbi jų reguliarios priežiūros dalis. Ilgainiui neprižiūrimos durys dėl jose susikaupusių dulkių ir nešvarumų gali sunkiau varstytis ar net strigti – to išvengsite reguliariai tepdami takelius specialiu silikono pagrindo tepalu. Prieš tepdami takelius, pirmiausia kruopščiai juos nuvalykite minkštu šepečiu ar skudurėliu, o tada tepkite nedidelį kiekį tepalu, tolygiai padengdami visą paviršių. Venkite alyvos pagrindo tepalų, mat šie gali pritraukti dulkes, dėl ko takeliai ir kiti tarpai gali užsikimšti. Be takelių, nepamirškite sutepti ir vyrių bei spynų, kad šie veiktų tinkamai. Reguliariai tepdami duris galite išvengti lipnumo ar sunkaus varstymo – nenumokite ranka ir pasirūpinkite tuo.

Sandariklių ir spynų patikra

Balkono durų sandariklių ir spynų tikrinimas yra būtina funkcionalumo patikros dalis. Pažeisti sandarikliai ar netinkamai veikiančios spynos gali sukelti energijos praradimą, pavojų saugai ir kitokius saugumo pažeidimus – būtent todėl svarbu bent kartą per pusę metų apžiūrėti šias konstrukcijos dalis. Pirmiausia apžiūrėkite sandariklius aplink durų staktas, kad įsitikintumėte, ar šie nepažeisti. Pažeidimai gali sukelti skersvėjį, drėgmės ar vabzdžių patekimą į namus, kas savo ruožtu kelia diskomfortą ir kitokią žalą. Pastebėję pažeistus sandariklius nedvejokite ir kuo greičiau juos pakeiskite, kad išvengtumėte tolimesnių pažeidimų. Nepamirškite patikrinti ir spynų, o pastebėję kokių nors problemų, pavyzdžiui, sunkų rakinimąsi, pagalvokite – galbūt atėjo laikas spyną pakeisti. Sugedusios spynos gali ženkliai sumažinti jūsų namų ir namiškių saugumą, tad kilus bent menkiausioms abejonėms dėl jų efektyvumo, nedvejokite ir pakeiskite.