Balkono pavertimas poilsio oaze: idėjos ir patarimai

Kiekvienų namų balkonas gali tapti puikia poilsio erdve, kurioje galima atsipalaiduoti ir pamiršti visus dienos rūpesčius. Nesvarbu, ar jūsų balkonas yra didelis, ar mažas, tinkamos idėjos ir šiek tiek kūrybiškumo gali jį paversti tikra oaze.

balkono idejos

Balkono stiklinimas

Pradėti, žinoma, reikėtų nuo balkono stiklinimo – tai bene svarbiausias jaukumo šioje erdvėje elementas. Žinoma, stiklinimas turi daugybę privalumų, kurie padeda maksimaliai išnaudoti šį namų kampelį. Visų pirma, sumontuota sistema apsaugo balkoną nuo nepalankių oro sąlygų, tokių kaip lietus, sniegas ar stiprus vėjas, todėl galite naudotis balkonu ištisus metus. Be to, balkono stiklinimas pagerina balkono šilumos izoliaciją – viduje esanti temperatūra tampa stabili, todėl ši erdvė tarsi pratęsia kambarį. Stiklinimui pasirinkus plastikinę sistemą, padidėja balkono energetinis efektyvumas, todėl mažiau išleidžiama šildymui ir vėdinimui. Maža to, įstiklintas balkonas suteikia papildomą apsaugą nuo triukšmo, todėl galite mėgautis ramybe net jei gyvenate šalia judrios gatvės. Galiausiai, įstiklinę balkoną padidinsite savo būsto saugumą ir sumažinsite vagysčių riziką.

Balkono įrengimas

Savaime suprantama, balkono stiklinimas – dar tik pati pradžia. Balkono įrengimas taip pat gali gerokai užtrukti, tačiau jei idėją apgalvosite iš anksto ir numatysite jos realizacijai reikiamas medžiagas, išlošite dvigubai.

Pradėkite nuo grindų ir sienų apdailos – įstiklintame ir sausame balkone galite rinktis visas patinkančias spalvas ir medžiagas, tačiau jei pasirinkote aliuminio ar kitą mažesne šilumine izoliacija pasižyminčią sistemą, pasižvalgykite lauko fasadui skirtų dažų, plytelių ir kitų priemonių.

Pasirūpinus grindimis, lubomis ir sienomis, galite pagalvoti ir apie baldus. Patogumas ir funkcionalumas yra pagrindiniai kriterijai renkantis pastaruosius. Mažiems balkonams idealiai tinka sulankstomi baldai, kuriuos lengva pritaikyti ir patogu laikyti. Sulankstomas stalas ir kėdės leis naudoti erdvę efektyviau ir sukurti jaukią valgymo vietą ar kampelį kavos pertraukėlei. Kai jų nereikia, baldus galima lengvai sulankstyti ir padėti į šalį.

Jei turite daugiau vietos, kaip galimybę galite apsvarstyti patogius fotelius, gultus ar net mažą sofą. Minkšti baldai suteiks balkonui komforto ir taps puikia vieta atsipalaiduoti su knyga ar tiesiog pasimėgauti poilsio minute.

Tuo metu sparčiai populiarėjančios pakabinamos kėdės ar hamakai suteiks balkono erdvei žaismingumo ir bus puiki vieta poilsiui. Tokie baldai ne tik atrodo stilingai, bet ir suteikia malonų siūbavimo jausmą, kuris padeda atsipalaiduoti.

balkono irengimas

Sukurkite žaliąją erdvę

Jūsų balkonui daug jaukumo gali suteikti ir augmenija – įstiklintas balkonas yra tiesiog puiki vieta daugumai augalų, todėl čia įkurdinti galite, pavyzdžiui, vertikalų sodą. Tai tiesiog tobula idėja mažiems balkonams. Naudokite sienines lentynas ar pakabinamus vazonus. – tai leis augalams augti vertikaliai ir sutaupys grindų ploto. Tokia žalia siena net gali tapti pagrindiniu balkono akcentu.

Na, o jei vietos turite daugiau, įsigykite keletą skirtingų dydžių vazonų ir juose pasodinkite mylimų augalų – nuo įvairiaspalviais žiedais pražystančių gėlių iki žalių lapinių augalų ar sukulentų. Skirtingų formų ir spalvų augalai suteiks balkonui dinamiškumo ir natūralios žalumos pojūtį. Beje, svarbu paminėti ir tai, kad tokia žaluma balkone ne tik kuria ramybės jausmą, bet ir efektyviai valo orą, todėl namuose gyvensite švariau ir gaiviau.

Jaukumo suteikia ir maži, tačiau reikšmingi dalykai

Nepamirškite savo balkono papuošti funkcionaliais aksesuarais – priderinkite pagalvėles, minkštus pledus, kilimėlius – šie akcentai įprastai suteikia jaukumo, tačiau vėsiais vakarais, nė neabejojame, kad neatsisakysite galimybės apsigaubti šiltučiu vilnos audiniu ar panardinti kojas į minkštą dirbtinio kailio kilimą. Nepamirškite apšvietimo – žvakės, lempučių girliandos, nuo saulės energijos pasikraunantys žibintai – visa tai kuria jaukumą jūsų namų erdvėse.

Na, o šiltuoju sezonu pasirūpinti verta ir efektyviai saulės spindulius bei jų kaitrą sulaikančiais langų uždangalais – roletai, užuolaidos, žaliuzės – rinktis jums!