Daugiabučio balkono stiklinimas: ką būtina žinoti?

Daugiabučio balkono stiklinimas yra puikus būdas patobulinti patalpos privatumą ir estetiką. Stiklinimo sistemos gali skirtis, tačiau pagrindinės funkcijos yra užtikrinti asmeninę erdvę, sumažinti triukšmą, apsaugoti nuo nepalankių oro sąlygų ir suteikti papildomos šviesos. Rekomenduojame atkreipti dėmesį į stiklinimo medžiagas, taip pat ir jų tipą, spalvą, storį ir apdailos galimybes. Svarbu atsižvelgti ir į balkono formą, išdėstymą ir matomumą tam, kad būtų užtikrintas geriausias rezultatas. Stiklinimo projektavimo ir montavimo procese reikalinga profesionali pagalba, tad patiems tokiais darbais geriau neužsiimti. Pateikiame svarbią informaciją apie tai, ką derėtų žinoti prieš stiklinant daugiabučio balkoną.

Sistemos

Dažniausiai balkono stiklinimas atliekamas plastiku ar aliuminiu, tačiau galima rinktis ir įvairias varstymo sistemas: rėminę, berėmę, stumdomą, sustumiamą, sulenkiamą ar net apvalią. Kad žinotumėte, kuri sistema labiausiai tiktų jūsų balkonui, derėtų įvertinti savo lūkesčius ir turimą erdvę. Pavyzdžiui, mažesniems ir siauresniems balkonams puikiai tiks plonų rėmų aliuminio sistema, mat ji neprideda daug svorio – šis faktorius itin aktualus nerenovuotiems daugiabučiams namams, mat didelis pridėtinis svoris gali sukelti rimtų konstrukcinių problemų ar netgi pavojų jums ir aplinkiniams. Kita vertus, jei turite didesnį balkoną ir planuojate paversti jį erdve, kur praleisite daug laiko – namų ofisu ar antruoju valgomuoju – naudingiau būtų pasirinkti šiltesnes plastikines sistemas, puikiai izoliuojančias šilumą ir blokuojančias triukšmą.

Bet kokiu atveju, prieš atliekant bet kokias balkono renovacijas derėtų pasitarti su meistru ar namo inžinieriumi, o jei vis dar neapsisprendžiate, kuri gi sistema labiausiai atitiktų jūsų lūkesčius ir pritaptų prie balkono konstrukcijos, kreipkitės į Langų sistemų specialistus – patarsime, o panorėjus pateiksime ir pasiūlymą!

Nauda

Ne paslaptis, jog gyvenant daugiabučiame name gali pritrūkti asmeninės erdvės. Šiandien, kai gyvenimo ritmas vis spartėja, o ypač gyvenant miesto centre, norisi vis daugiau gamtos ir gryno oro, tad įstiklintas balkonas tampa puikia ramybės oaze, padedančia atsipalaiduoti blokuojant pašalinius garsus ir šaltį.

Daugiabučių balkonų stiklinimas gali suteikti daug naudos tiek gyventojams, tiek patiems pastatams. Pirmiausia, tai padidina balkonų erdvę ir komfortą. Stiklu ar kitomis medžiagomis dengti balkonai leidžia mėgautis grynu oru ir aplinka be tokių trukdžių kaip vėjas, lietus ar šaltis. Tai ypač svarbu šaltuoju metų laiku, kai naudoti balkoną gali būti sudėtinga ir net nemalonu. Be to, įstiklinti balkonai taip pat gali padidinti namo vertę ir pritraukti potencialius pirkėjus ar nuomotojus. Ką jau kalbėti apie tai, kad tokią dengtą erdvę bus daug paprasčiau prižiūrėti ir tvarkyti.

Reikalavimai

Balkono stiklinimas paprastai įtraukiamas į būsto remonto ar rekonstravimo sąrašą. Statybos techninis reglamentas (STR 1.07.01:2010) ir jo 6 priedas „Statybą leidžiantys dokumentai“ reguliuoja statybą leidžiančių dokumentų išdavimą. Pagal šį reglamentą, mieste, išskyrus sodininkų bendrijų teritorijas, konservacinio prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje, kultūros paveldo objekto teritorijoje ir kultūros paveldo vietovėje atliekant paprastojo remonto darbus, reikia oficialaus rašytinio pritarimo. Ranka numoti į tokius biurokratinius procesus nederėtų, mat už savavališką remontą gali grėsti administracinė atsakomybė.