Naudoti langai – indėlis į tvarumo iniciatyvą

Šiandieną tvarumo iniciatyva gan plačiai paplitusi – noriai rūšiuojame šiukšles, naudojamės tekstilės konteineriais, apsiperkame dėvėtų rūbų parduotuvėse ir kuriame dar daugiau naujų gyvenimo būdų, bent šiek tiek palengvinančių pasekmes ir poveikį gamtai. Negana to, taip rūpinamės ne tik šiandiena, bet ir ateities kartomis, kuriame balansą tarp ekonomikos augimo, aplinkosaugos ir visuomenės gerovės. Retas susimąsto apie tokį tvarų elgesį namų apyvokos ir buities srityje – galbūt esate girdėję, kad tam tikros įmonės pasirūpina nereikalinga ar nebeveikiančia buitine technika, bet ar susimąstėte, koks likimas laukia naudotų plastikinių langų?

Ar langų stiklą galima perdirbti?

Kad ir kaip būtų patogu palikti nenaudojamus ir nereikalingus, naudotus langus prie stiklo rūšiavimo konteinerio, deja, to daryti nederėtų: butelių ir kitų daiktų stiklas skiriasi nuo langų tuo, kad pastarasis gaminamas naudojant specialią kaitros kombinaciją ir tam tikrus chemikalus. Negana to, lydant tokį stiklą tie chemikalai ir kitos medžiagos išsiskiria, tad perdirbti ir gaminti stiklinius butelius gėrimams būtų žalinga sveikatai. Taigi, jei visgi planuojate senų langų atsikratyti, juos derėtų nugabenti į specialiai stambiagabaritėms atliekoms skirtas aikštelės.

Ką daryti su nereikalingais langais?

Kraustantis ar griaunant namus neskubėkite naikinti ir langų – galbūt galite panaudoti stiklą kitiems daiktams ar baldams namuose kurti, pavyzdžiui, kavos staliukui, stalviršiui, nuotraukų rėmeliui ar net lauko grindims. Pasirinkus pastarąjį variantą stiklą reikės sudaužyti, o šukes įterpti į dar minkštą cementą – sustingus viską nušlifuokite, kad būtų saugu vaikščioti net basomis. Bet kokiu atveju, visada pasirūpinkite tinkama apsauga: specialiais akiniais, vienkartine veido kauke, kad išvengtumėte stiklo dulkelių. Nepamirškite ir pirštinių bei sušluoti po darbo likusias daleles ar kitus nešvarumus. Taip pat pasidairykite po internetinius skelbimus specialiai tam skirtuose tinklapiuose arba socialinių tinklų paskyrose: galbūt kažkam reikia daug stiklo rankdarbiams ar kitokiam meistravimui.

Antras naudotų langų gyvenimas

Dažniausiai senus langus keičiame naujais, tačiau nesusimąstome, kad ir seniesiems mūsų namų ūkyje dar gali atsirasti vietos. Kaip bebūtų, tokie langai jau nebūna patys efektyviausi, sandariausi ar dailiausi, tad juos galima perkelti į vietas, kurios minėtų atributų per daug ir nereikalauja: pavėsinės, sandėliai, sodo nameliai ir t.t. Nors Lietuvoje ši praktika dar nėra itin paplitusi kaip kitose Europos šalyse, Langų sistemos tokią paslaugą jau teikia. Sumontavus naujus langus, senieji tarsi prikeliami antram gyvenimui: pakeitus sandarinimo juostas, pravalius ir sutepus mechanizmus tokie naudoti langai gali dar ilgai ir patikimai tarnauti. Jei neturite senų langų, kuriuos galėtumėte ar norėtumėte panaudoti dar kartą, Langų sistemos gali pasiūlyti variantų iš savo sandėlio. Susidomėjus šia paslauga kreipkitės bendruoju telefonu +370 674 44 443. Tikime, kad jūsų langai praleis dar ne vieną saulės spindulį ir ištikimai bei ilgai tarnaus!