Renkamės plastikinius langus: koks optimaliausias kamerų skaičius?

Renkantis plastikinius langus, svarbu atsižvelgti į vieną esminį veiksnį: kamerų skaičių lango profilyje. Keletas tokių rėmo viduje projektuojamų kamerų atlieka svarbų vaidmenį izoliuojant ir efektyviai naudojant energiją. Neabejotinai, kils klausimas: kiek gi kamerų pasirinkti? Tris, penkias ar net aštuonias? Norint priimti pagrįstą sprendimą, svarbu suprasti kamerų skaičiaus įtaką lango veikimui. Aptarkime, kaip pasirinkti geriausią kamerų skaičių langams, kurie taupytų energiją, prisidėtų prie namų ekologijos ir bendro patogumo.

Kam reikalingos langų kameros?

Plastikiniai langai garsėja energiją taupančiomis savybėmis, o viena iš pagrindinių yra kamerų skaičius rėme. Pastarosios yra kruopščiai suprojektuotos erdvės arba tuščiavidurės sekcijos, strategiškai išdėstytos lango profilyje. Visų pirma, langų kameros veikia kaip šiluminės pertraukos, efektyviai sumažindamos šilumos perdavimą tarp kambario vidaus ir išorės. Sulaikomas oras ir kuriamos izoliacinės kišenės, padedančios sumažinti šilumos nuostolius šaltesniais mėnesiais ir šilumos padidėjimą šiltesniais, tad didėja energinis efektyvumas ir mažėja bet kokios šildymo ar vėsinimo išlaidos. Antra, kameros taip pat pagerina langų garso izoliacines savybes, sukurdamos papildomą barjerą nuo išorinio triukšmo. Jose esančios minėtosios oro kišenės padeda slopinti garso bangas, mažina triukšmo perdavimą ir kuria tylesnę kambarių aplinką. Galiausiai, kamerų skaičius lango profilyje gali turėti įtakos bendram patvarumui ir ilgaamžiškumui – papildomas skaičius gali padidinti rėmo konstrukcinį stabilumą, tad laikui bėgant jis tampa atsparesnis deformacijai, įlinkiams ar kitokioms žalos formoms.

Koks kamerų skaičius optimaliausias?

Lietuvos klimate, kur vyrauja keturi metų laikai su žvarbokomis žiemomis ir kaitriomis vasaromis, trijų ar penkių kamerų plastikiniai langai paprastai laikomi optimaliu pasirinkimu daugeliui gyvenamųjų patalpų. Čia vyrauja drėgnas žemyninis klimatas – nors ir pastaruoju metu patiriame nemažai ekstremalių oro pokyčių, įprastai pakanka trijų ar penkių kamerų langų, kad būtų užtikrinta tinkama šilumos izoliacija ir energinis efektyvumas.

Trijų kamerų langai pasižymi geromis šiluminėmis savybėmis ir izoliacija, tad tiks daugumai standartinių gyvenamųjų pastatų. Kaip bebūtų, jei siekiate dar geresnio energinio efektyvumo, triukšmo mažinimo ir konstrukcijos stabilumo, penkių kamerų variantas gali būti tinkamesnis pasirinkimas – tai ypač aktualu šeimoms su mažais vaikais, mat neretai norisi ramybės, arba judriose vietovėse gyvenantiems žmonėms. Penkių kamerų profiliai suteikia papildomų izoliacinių savybių, tad bendras jaukumas gali tik padidėti, o sąskaitos už šildymą ar vėsinimą sumažėti. Ne tik jausitės patogiai, tačiau ir sutaupysite.

Žinoma, svarbu atsižvelgti ir į kitus veiksnius, pavyzdžiui, į polivinilchlorido (PVC) kokybę, stiklinimo galimybes ir montavimo kokybę, nes tai taip pat gali turėti įtakos bendram langų efektyvumui, nepaisant kamerų skaičiaus. Pasikonsultavę su Langų sistemų specialistais, galėsite nustatyti optimalų kamerų skaičių pagal jūsų konkrečius poreikius, atsižvelgiant į tokius veiksnius, kaip biudžetas, jūsų vietovės klimatą ir kitokius asmeninius jūsų ir jūsų namiškių pageidavimus.