Stiklo paketų ilgaamžiškumas ir priežiūra: ką reikia žinoti?

Stiklo paketai yra neatsiejama šiuolaikinių langų dalis, suteikianti šilumos ir triukšmo izoliaciją bei energijos taupymą. Jie sudaro ne tik estetinį jūsų namų vaizdą, bet ir turi svarbią funkciją užtikrinant komfortą bei energijos efektyvumą. Tačiau, kaip ir bet kuris kitas elementas, stiklo paketai laikui bėgant gali prarasti savo efektyvumą, todėl svarbu žinoti, kaip prižiūrėti stiklo paketus ir ką reikia daryti, norint užtikrinti jų ilgaamžiškumą.

stiklo paketai

Kas yra stiklo paketas?

Stiklo paketas – tai dviejų arba daugiau stiklo sluoksnių kombinacija, tarp kurių yra sandari oro ar dujų kamera. Ši konstrukcija padeda sumažinti šilumos nuostolius ir užtikrina geresnę šilumos izoliaciją, lyginant su tradiciniais vieno stiklo plastikiniais langais. Stiklo paketai taip pat padeda apsaugoti nuo triukšmo ir saulės spindulių, todėl namai tampa tylesni ir malonesni gyventi.

Stiklo paketų ilgaamžiškumas

Stiklo paketų ilgaamžiškumas labai priklauso nuo gamybos kokybės, naudojamų medžiagų ir montavimo profesionalumo. Gerai pagaminti ir tinkamai sumontuoti stiklo paketai gali tarnauti nuo 15 iki 30 metų ar net ilgiau, tačiau laikui bėgant stiklo paketas gali prarasti savo sandarumą, dėl ko ilgainiui atsiranda kondensacija tarp stiklų arba pablogėja izoliacinės savybės.

Pagrindiniai stiklo paketų susidėvėjimo požymiai:

  • Kondensacija tarp stiklų. Tai yra vienas iš pagrindinių ženklų, kad stiklo paketas prarado sandarumą. Jei matote rūką ar vandens lašelius tarp stiklų, tai reiškia, kad sandarinimo medžiagos nebeatlieka savo funkcijos, ir paketą reikia keisti.
  • Šilumos izoliacijos mažėjimas. Jei pastebite, kad plastikiniai langai nebeužtikrina tokios geros šilumos izoliacijos kaip anksčiau, gali būti, kad stiklo paketas susidėvėjo. Tai ypač akivaizdu šaltuoju metų laiku, kai aplink langus jaučiamas šaltis arba netgi matomas nedidelis šerkšnas ant stiklo.

Triukšmo izoliacijos mažėjimas. Jei namuose pradėjo girdėtis daugiau triukšmo iš lauko, tai gali būti ženklas, kad stiklo paketas prarado savo garso izoliacines savybes. Šiuo atveju reikėtų apsvarstyti stiklo paketo keitimą.

stiklo paketai

Stiklo paketų priežiūra

Norint užtikrinti ilgalaikį stiklo paketų veikimą, svarbu tinkamai juos prižiūrėti. Kaip tai padaryti? Tereikia atlikti keletą paprastų žingsnių:

  • Reguliariai valykite langus. Nors tai atrodo savaime suprantama, reguliariai valyti stiklo paketus yra būtina, siekiant išvengti purvo ir dulkių kaupimosi, kurie gali ilgainiui pažeisti stiklo paviršių. Valydami naudokite švelnius valiklius ir minkštas šluostes, kad nesubraižytumėte stiklo.
  • Tikrinkite langų sandarumą. Reguliariai tikrinkite langų tarpus ir sandarinimo juostas. Jei pastebite, kad sandarinimo medžiaga pradeda trupėti ar yra pažeista, būtina ją pakeisti, kad stiklo paketas išliktų sandarus.
  • Venkite mechaninių pažeidimų. Stenkitės apsaugoti stiklo paketus nuo stiprių smūgių ar mechaninių pažeidimų. Net nedideli įbrėžimai ar įtrūkimai gali susilpninti stiklo struktūrą ir sumažinti jo ilgaamžiškumą.
  • Stebėkite temperatūrų skirtumus. Dideli temperatūros svyravimai gali sukelti stiklo paketų plėtimąsi ir susitraukimą, o tai gali pakenkti sandarumui. Jei įmanoma, venkite staigių temperatūros pokyčių šalia langų, pavyzdžiui, stipriai šildyti langus žiemos metu.

Kada laikas keisti stiklo paketus?

Nors stiklo paketai paprastai tarnauja ilgą laiką, ateina momentas, kai juos būtina pakeisti. Jei pastebite kondensaciją tarp stiklų, sumažėjusią šilumos ar triukšmo izoliaciją, rekomenduojama kreiptis į Langų Sistemų specialistus ir apsvarstyti stiklo paketų keitimą. Ilgainiui pažeisti stiklo paketai gali ne tik sumažinti komfortą jūsų namuose, bet ir padidinti energijos sąnaudas, todėl keitimas gali tapti ekonomiškai naudingu sprendimu.