Balkono stiklinimas: privalumai ir trūkumai

Balkonas – puiki erdvė atsipalaiduoti ir pailsėti tiek po ilgos darbo dienos, tiek jaukiais vasaros vakarais. Dažniausiai matome atvirus balkonus, tačiau pastaruoju metu žmonės renkasi stiklinimą – tai suteikia ir papildomo privatumo, ir saugumo, ir net taupumo. Kaip bebūtų, vienos sistemos turi savų privalumų ir trūkumų, kitos – kitų. Aptarkime keletą balkono stiklinimo pliusų ir minusų – galbūt tai padės jums apsispręsti ir išsirinkti tinkamiausią variantą.

Izoliacija

Vienas akivaizdžiausių ir kone naudingiausių balkono stiklinimo privalumų – šilumos ir garso izoliacija. Atlikus tokį patobulinimą galima mėgautis jaukiu ir ramiu poilsiu namuose, mat kokybiškai sulaikomas bet koks įkyrus ir pasikartojantis iš lauko sklindantis triukšmas. Negana to, bet kuria pasirinkta sistema stiklintas balkonas užtikrina energijos tausojimą – sumažėja temperatūros svyravimai ir neišleidžiama šiluma, tad palaipsniui ir už šildymą mokama mažiau. Šiandieną tokie ekologijai ir aplinkai draugiški pasirinkimai itin svarbūs, mat tvarumo iniciatyva skatina taupyti ir be reikalo nešvaistyti turimų išteklių, kurių dažnai neįvertiname. Taigi, mažesnės šildymo išlaidos bei pagerėjęs bendras gyvenimo komfortas – puiki investicija.

Saugumas

Akivaizdu, jog balkonas yra gana atvira erdvė, o jei įrengtas pirmame ar viršutiniame namo aukšte, gali pritraukti ir ilgapirščius. Negana to, toks atvirumas neleidžia nurimti ir mėgautis laisvalaikiu, taip pat baugu palikti praviras duris karštesnę dieną. Kitaip tariant – jokių galimybių atsipalaiduoti. Tokias problemas ir sprendžia balkono stiklinimas – šitaip padidinsite savo šeimos narių bei namuose esančio turto saugumą. Negana to, kai kurie stiklai įrengiami su priešįsilaužiminėmis sistemomis, nušluojančiomis visą vagių darbą šuniui ant uodegos.

Keletas niuansų

Balkono stiklinimo privalumai ir trūkumai priklauso ir nuo to, kokias sistemas pasirenkate: pavyzdžiui, stiklinimas aliuminiu neapkraus senesnės konstrukcijos būstų, tačiau PVC geriau sulaikys šilumą. Plastikiniai langai gali pridėti papildomo svorio ir neigiamai paveikti senesnius būstus, kurių Lietuvoje dar yra nemažai. Jei gyvenate tokiame name ir planuojate stiklinti balkoną, būtinai pasitarkite su architektu ar namo priežiūros įmonės inžinieriumi. Kita vertus, aliuminio variantas pigesnis ir puikiai tiks mažesniems balkonams, tačiau jei pastarąjį planuojate paversti gyvenamąją erdve, verčiau rinkitės geriau šilumą izoliuojančius plastikinius langus. Kaip bebūtų, gerai pagalvokite apie stiklinimą, jei jūsų balkonas mažas ir apkrautas daugeliu daiktų, kitaip tariant, atlieka sandėliuko funkciją – toks įstiklinimas montuojamas varstyti į vidų, tad tokia sistema gali trukdyti laikyti daiktus ar tiesiog mėgautis turima erdve.

Bet kokiu atveju, visada atsižvelkite į savo gyvenamąją situaciją, aplinką ir savo bei namiškių poreikius – tik šitaip galėsite priimti tinkamiausią jūsų būstui ir balkonui variantą. Kilus klausimams, visada galite kreiptis į Langų sistemų specialistus – patarsime, padėsime, apžiūrėsime, o panorėjus pateiksime pasiūlymą!