Į ką atkreipti dėmesį, norint išsirinkti kokybiškus plastikinius langus ir duris?

Naujų durų ir langų pirkimas namams – ilgalaikis įsipareigojimas, tad visada norisi atrasti geriausią įmanomą kainos ir kokybės santykį. Tokie faktoriai kaip energinis naudingumas, izoliacija ir kitos techninės savybės turi išties svarbų vaidmenį renkantis. PVC (polivinilchlorido) langai ir durys šiuo metu yra kone populiariausias ir praktiškiausias pasirinkimas – aptarkime jų savybės ir sužinokime, kodėl.

Energinis naudingumas

Šiandien vis daugiau dėmesio ir svarbos skiriama klimato išsaugojimui, tvarumui ir ekologijai – nuo šių disciplinų nepaspruks ir norintys statyti naujus namus. Pavyzdžiui, suskubusiems gauti statybų leidimą iki 2021 m., energinio naudingumo klasė naujai statomiems namams privalėjo būti ne žemesnė kaip A+, o jau po 2021 m. sausio 1 d., šis rodiklis turi būti ne žemesnis kaip A++, t. y., šiai dienai aukščiausia klasė. Atitinkamai pagal šį rodiklį derėtų rinktis ir plastikinius langus bei duris – kuo aukštesnė klasė, tuo namas praras mažiau šilumos, vadinasi, ir už šildymą mokėsite mažiau. Nors ir toks langų ir durų pasirinkimas įprastai pasižymi išskirtine izoliacija, visada derėtų atkreipti dėmesį į savo prioritetus ir gyvenamąją aplinką.

Izoliacinės savybės

Kaip minėta, plastikiniai langai ir durys puikiai sulaiko šilumą, nepraleidžia šalčio ir lygiai taip pat neleidžia įsibrauti ilgapirščiams ar triukšmui sudrumsti namų ramybės. Garso izoliacija itin pravers miegamiesiems ar vaikų kambariams, taip pat namams, pastatytiems šalia kelių ar tiesiog triukšmingose, judriose vietovėse. Be to, kai kurie langų ar durų stiklų paketai gaminami taip, kad juos būtų dar sunkiau išdaužti – įsigiję tokį variantą galėsite ramiau miegoti. Nederėtų pamiršti ir įkyrių vabzdžių. Nuimami tinkleliai nuo uodų ir kitų vabzdžių langams ir durims yra komplektuojami daugumos gamintojų – išties patogus ir naudingas dalykas norint praverti langus ar duris šiltais vasaros vakarais.

Kiti techniniai faktoriai

Plastikiniai langai ir durys sudaryti iš kelių įmantrių ir veiksmingų techninių dalių, atliekančių savo funkciją. Pavyzdžiui, kamerų skaičius užtikrina garso ir šilumos izoliaciją – jų skaičius svyruoja tarp 3 ir 8. Kaip bebūtų, šiandieną 3 kamerų gali būti mažokai – didėjant energinio naudingumo klasės reikalavimams, žmonės vis dažniau renkasi langus su daugiau kamerų, tačiau didesnis jų skaičius nebūtinai reiškia geresnę izoliaciją. Dėl to visada reikia atkreipti dėmesį į gyvenamąją aplinką ir oro sąlygas bei pagal tai pasirinkti tinkamiausią skaičių.

Dar vienas svarbus dalykas – sandarinimo tarpinės. Tai specialiai sandarinimui skirtos gumelės, montuojamos grioveliuose, kad uždarant langą ar duris ir varčiai prisispaudžiant prie rėmo, šios uždengtų bet kokius įmanomus tarpelius. Norint, kad jos tarnautų kuo ilgau ir nesustandėtų, taip prarasdamos savo funkcionalumą, derėtų bent kartą per pusę metų patepti specialiu aliejumi.

Atsižvelgę į visas minėtas savybes ir faktorius galite išsirinkti jūsų namams tinkamiausius plastikinius langus ir duris. Bet kokiu atveju, jei kiltų klausimų ar norėtųsi patarimo, visada galite kreiptis į Langų sistemų specialistus – padėsime, papasakosime, o panorėjus pateiksime pasiūlymą!