Ką daryti, jei plastikiniai langai skleidžia nemalonų kvapą?

Neseniai namuose sumontavote naujus plastikinius langus, tačiau šie skleidžia nemalonų kvapą? Pastarasis gali būti apibūdinamas kaip cheminis ar plastiko kvapas ir nėra neįprastas pirmąkart montuojant langus. Įprastai jis nekenksmingas ir laikui bėgant išnyksta, tačiau, bet kokiu atveju, tai nėra maloni patirtis. Aptarkime galimas tokio kvapo priežastis ir atvejus, kada vertėtų susirūpinti ir imtis veiksmų.

Naujos prekės kvapas

Nemalonų naujų plastikinių langų kvapą sukelia gamybos proceso metu išsiskiriančios cheminės medžiagos. Šie langai gaminami naudojant tokias medžiagas kaip plastifikatorius, stabilizatorius ir kiti priedai, kurie gali išskirti dujas ir sukelti nemalonų kvapą pirmą kartą juos montuojant. Kvapas nėra kenksmingas, bet gali būti nuolatinis ir nemalonus, todėl svarbu žinoti, kaip jį išsklaidyti.

Vienas iš efektyviausių būdų išsklaidyti tokį kvapą – tiesiog vėdinti kambarį. Atidarykite langus ir duris, kad susidarytų skersvėjis, padėsiantis vėdinti erdvę ir sumažinti cheminių medžiagų koncentraciją ore. Taip pat galite naudoti ventiliatorių, padėsiantį cirkuliuoti orą ir atstatyti kambario mikroklimatą.

Kitas būdas – pavalyti langus paprastu muilu ir vandeniu. Tai padės pašalinti cheminių medžiagų likučius ar nešvarumus, kurie gali lemti šį išskirtinį kvapą. Po valymo rėmus gerai išdžiovinkite, kad nesikauptų drėgmė ir nesusidarytų pelėsių bei bakterijų veisimosi terpė.

Oro valytuvas taip pat gali padėti išfiltruoti kvapą sukeliančias chemines medžiagas. Ieškokite valytuvo su HEPA filtru, kuris gali sulaikyti net 0,3 mikrono dalelių, įskaitant lakiuosius organinius junginius (LOJ), kurie prisideda prie kvapo. Aktyvintos anglies filtras taip pat gali padėti sugerti chemines medžiagas.

Vertėtų susirūpinti

Jei keistas naujų plastikinių langų kvapas išlieka ilgą laiką ir pradeda daryti įtaką jūsų sveikatai, būtina nedelsiant imtis veiksmų. Šių langų gamybos procese naudojamų cheminių medžiagų išsiskyrimas gali sukelti galvos skausmą, svaigimą, pykinimą ir įvairias kvėpavimo problemas. Jei pajutote bet kurį iš šių simptomų, nieko nelaukite ir spręskite problemą.

Pirmiausia derėtų susisiekti su plastikinių langų gamintoju arba montuotoju. Paaiškinkite esamą situaciją ir paklauskite, ar jie turi kokių nors pasiūlymų, kaip išspręsti problemą. Kai kuriais atvejais langus galima pakeisti arba įmontuoti papildomas vėdinimo sistemas, kad kvapas išsisklaidytų greičiau. Jei gamintojas ar montuotojas negali padėti, pamąstykite apie situaciją įvertinsiantį nepriklausomą inspektorių. Pastarasis gali patikrinti jūsų namų oro kokybę ir nustatyti galimus kvapo šaltinius ar priežastis. Taip pat svarbu žinoti, kad užterštumo lygį gali įvertinti Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, atlikusi oro ėminių laboratorinę analizę.

Kol laukiate atsakymų ar specialistų atvykimo, yra keletas dalykų, kuriuos galite atlikti, kad sumažintumėte kvapo poveikį. Kaip minėta, praverkite duris, langus, sudarykite skersvėjį, imkitės ventiliatorių ar kitų turimų vėdinimo prietaisų. Nepamirškite ir oro valytuvo su HEPA filtru, kad pasišalintų kuo daugiau ore esančių cheminių medžiagų. Be abejonės, iki atvykstant specialistams, venkite ilgo buvimo patalpose su kvapą skleidžiančiais langais.