Kada derėtų keisti plastikinių langų tarpines?

Ne paslaptis, jog Lietuva yra gan permainingų orų šalis, tad kone kiekvienam būstui derėtų pasirinkti itin  kokybiškus plastikinius langus. Pastarieji yra ne tik viena svarbiausių namo konstrukcijos sistemų, tačiau ir atlieka daugelį funkcijų, kaip šilumos, garso sulaikymas ir t. t. Dažniausiai langus sumontuojame ir paliekame „tarnauti“, tačiau nesusimąstome, kad šitaip palikti likimo valiai jie susidėvės greičiau – teks keisti tarpines ar išvis visus langus anksčiau laiko. Taigi, į ką derėtų atkreipti dėmesį, kad tarpinės tarnautų kuo ilgiau ir kaip žinoti, kada visgi atėjo laikas jas keisti?

Tarpinių rūšys ir savybės

Lango tarpinės tai sandarinimo juostos, nuo kurių tiesiogiai priklauso būsto garso bei šilumos izoliacija. Šiandieną galime rasti poliuretaninių, polivinilchloridinių, guminių ir poroloninių sandarinimo tarpinių. Nors ir pasirinkimas nemažas, išties kokybiškos tarpinės privalo būti minkštos ir elastingos. Jei jos bus kietos, medžiaga nesusilies su lango korpusu – susidarius net menkiausiam tarpeliui jau bus praleidžiama šiluma ir į patalpą papuls šaltis. Kita vertus, jei elastingumas išlieka, jos visada prisitaikys prie profilių ir užkirs kelią bet kokiam skersvėjui ar nuostoliams. Vyraujant net ir ekstremaliausioms oro sąlygoms, kokybiškos tarpinės nepasiduos neigiamam poveikiui, nesideformuos ir nenusidėvės anksčiau laiko.

Nusidėvėjimas ir priežiūra

Kaip minėta, įmontavę naujus langus ar pakeitę senus, neretai taip juos ir paliekame – didelė klaida. Kad plastikinių langų tarpinės tarnautų kuo ilgiau, jomis derėtų pasirūpinti bent kartą per sezoną, t. y. kruopščiai ir atsakingai patepti specialiai tam skirtu tepalu. Žinoma, tai nėra amžinas dalykas, tad tarpinės dažniausiai nusidėvi dėl natūralių priežasčių – nuolatinės lango eksploatacijos ar kintančių, neįprastų oro sąlygų. Įprastai jų būkle ar keitimu derėtų susirūpinti praėjus bent 3 metams, tačiau reguliariai neprižiūrint tai gali tekti daryti ir anksčiau.

Kaip išsirinkti?

Jei atėjo laikas keisti tarpines, renkantis svarbu atkreipti dėmesį į keletą kriterijų. Atidžiai perskaitykite viską, kas parašyta ant pakuotės bei nesidrovėkite užduoti konsultantui bet kokius kilusius klausimus. Nepamirškite ir apžiūrėti bei, svarbiausia, pačiupinėti pačių tarpinių – šios privalo būti minkštos ir elastingos, suspaudus ir atleidus iškart atsistatyti į pradinę padėtį. Šitaip žinosite, kad net ir dažnai varstant langą, jos visada atgaus savo formą ir nepraleis šilumos bei neįleis šalčio, kad ir kiek laiko išbuvo suspaustos. Be to, įsigykite ir kokybiškų klijų, kad tarpinės neatliptų.

Žinoma, jei kiltų klausimų, abejonių ar problemų, visada galite kreiptis į Langų sistemų specialistus – duosime patarimų, papasakosime apie tarpinių rūšis bei tolimesnę jų priežiūrą, o prireikus padėsime ir pakeisti. Patyręs specialistas šį darbą gali atlikti per pusvalandį, tad pasirūpinsime, kad su įkyriu skersvėju ilgai kankintis nereikėtų.