Kaip išsirinkti šarvuotas duris?

Ne paslaptis, jog kiekvienas trokštame kuo saugesnių ir jaukesnių namų – juk tai mūsų ramybės oazė. Net ir užsirakinę kartais jaučiame įkyrų nerimą, tačiau vienas būdas to išvengti yra įsimontuoti šarvuotas duris – šios ne tik taps šiltu ir stilingu namų pasirinkimu, tačiau ir suteiks daugiafunkcinę apsaugą nuo įvairių nepageidaujamų aplinkos veiksnių. Pasirinkimas išties didelis, tad į kokius kriterijus derėtų atkreipti dėmesį, norint išsirinkti jūsų būstui labiausiai tinkamas šarvuotas duris?

Saugumas

Ko gero, vienas svarbiausių faktorių yra saugumas – dažniausiai būtent tam ir įsigyjame šarvuotas duris. Šiandieną jos gaminamos ir plieno ir geležies lydinio, kuriame galima rasti iki 2 proc. anglies ir kitų priemaišų, pagerinančių plieno savybes. Kaip bebūtų, gamintojai ne visada nurodo, iš kokių tiksliai medžiagų yra pagamintos durys – taip yra todėl, kad žinant tikslias medžiagas galima išsiaiškinti, kaip ir kokiais įrankiais jas pralaužti. Svarbiausia atkreipti dėmesį į ant gaminio nurodytą saugumo klasę – rekomenduojame nesirinkti žemesnės, nei trečios. Šitaip užsitikrinsite jūsų būstui tinkamiausią apsaugą ir galėsite ramiai miegoti.

Atsparumas

Kitas svarbus kriterijus – atsparumas nuo ugnies ir dūmų. Žinome, kad nuo karščio metalas plečiasi, dėl ko ir nebūna įmanoma atidaryti durų gaisro metu, tačiau gaisrams atsparios durys turi specialų atsparumo rodiklį: EI30, EI40, EI60 – skaičiai parodo, kiek minučių gaminys galės atlaikyti tiesioginę liepsną. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar yra fiksatorius, apsaugantis nuo išlaužimo nupjaunant vyrius. Negana to, šarvuotos durys bus atsparios ne tik liepsnoms, tačiau ir gręžimui, kirtimui, pjovimui ar kitiems mechaniniams pažeidimams. Taigi, bet kokiu atveju žinosite, kad būdami šių durų saugioje pusėje, tapsite kone neliečiami.

Izoliacija

Dar viena svarbi savybė – garso ir šilumos izoliacija. Nepageidaujamas triukšmas gali būti lygiai toks pat nelaukiamas, kaip neprašyti svečiai, tad patariame rinktis tokias duris, kurių izoliacijos rodiklis būtų ne mažesnis nei 36 decibelai. Ne tik išvengsite neatsakingų kaimynų keliamo triukšmo, tačiau ir mėgausitės namų ramybe ir harmonija. Be to, šarvuotų durų konstrukcijos būna itin apšiltintos ir puikiai sulaiko šilumą – į vidų nepateks nė menkiausias skersvėjis, tad galite liautis nerimavę dėl didelių šilumos sąskaitų šaltuoju sezonu.

Išvaizda

Neretai atsitinka ir taip, kad įgavus saugumą ir atsparumą, stinga elegancijos ar bendros estetikos. Žinoma, to išvengti galima pasirūpinus jums tinkamiausia ir patraukliausia išorės apdaila – laminatas, vinilas ar oda, fanera, dažytos panelės ir t. t. – pasitelkite vaizduotę ir įsirenkite ne tik saugias, ilgaamžes ir patvarias duris, bet ir tinkančias prie bendro namų dizaino ir interjero stiliaus.

Žinoma, jei nepavyksta išsirinkti, kyla abejonių, klausimų, ar tiesiog norite sužinoti daugiau, visada galite kreiptis į Langų sistemų specialistus – nedvejodami jums padėsime, o prireikus ir įmontuosime pasirinktas šarvuotas duris.