Kaip statytis svajonių namus taupiau ir tvariau?

Šiandienių tiek ekonominių, tiek ekologinių situacijų apsuptyje norisi gyventi taip, kad kiek įmanoma daugiau padėtumėme tiek sau, tiek aplinkai. Geriausias būdas tai padaryti yra apsipirkti taupiau bei pasirinkti tvarų gyvenimo būdą. Na, o tam, kad nepakenktumėte nei gamtai, nei savo piniginei, statant nuosavą namą derėtų atsižvelgti tiek į ekonomiką, tiek į ekologiją – abu faktoriai namų statybose ir įrengime yra kone neišvengiami. Pateikiame keletą patarimų, kaip svajonių namus pasistatyti kaip įmanoma taupiau, tvariau ir, žinoma, naudingiau.

Sendaikčių turgaus radybos

Įsirengiant svetainę, virtuvę, miegamąjį ar bet kokį kitą kambarį, rekomenduojame apsilankyti antikvariate ar sendaikčių turguje – ten galima rasti įvairiausių senų laikų sielą išlaikiusių baldų ir dekoracijų, suteiksiančių jūsų namams ypatingos atmosferos. Aksominiai krėslai, žaliosios bankininkų stalinės lempos, lakuotos medienos kavos staliukai – radybų galimybės išties beribės. Gaminantis baldus pagal užsakymą neišvengiamai sunaudojama daug išteklių, įvairūs procesai ir mechanizmai palieka tam tikrą žymę ir taip svirduliuojančioje Žemės būsenoje. Pasirinkę vintažinius, naujų šeimininkų laukiančius baldus, prisidėsite prie tvarumo iniciatyvos ir bent šiek tiek leisite mūsų planetai atsikvėpti. Be to, prekės iš blusų turgaus ar antikvariato neretai būna pigesnės nei naujutėlaitės, tačiau savito žavesio joms tikrai nestinga.

Paskutiniai potėpiai – jūsų rankose

Net jei ir samdėtės rangovą, praneškite jam, kad paskutinius darbus norėsite atlikti patys, pavyzdžiui, nudažyti sienas, lubas, nulakuoti medienos elementus ar pasirūpinti sodo apželdinimu ir eksterjeru. Žinoma, prieš ruošdamiesi bet kokiam darbui, įsitikinkite, ar išties esate pajėgūs ir įgudę tai atlikti – kiekvienas potėpis reikalauja laiko, kantrybės ir kruopštumo. Taip pat galite mėginti susidėti plyteles tiek ant grindų, tiek ant sienų. Atlikdami tokius darbus patys ne tik sutaupysite, bet ir patobulėsite, įgysite ateityje praversiančių įgūdžių remontams ir apdailai.

Langai iš sandėlių

Užsisakant naujus plastikinius langus, vėlgi, kimbama į tam tikrus chemikalus ir kitas medžiagas, pasitelkiami įvairūs mechanizmai ir įrenginiai, o visa tai stipriai paveikia ir taip nualintą aplinką. Tvari alternatyva – jau paruošti langai iš sandėlio. Langų sistemos savo sandėlyje turi ir gali pasiūlyti jau pagamintų, tačiau neparduotų gaminių – taip atsitinka todėl, kad kartais pagaminti langai klientui nebetinka, tad šie paliekami kantriai laukti naujųjų šeimininkų. Jei matmenys nėra prioritetų viršūnėje ir langai atitinka jūsų poreikius, juos galima nusipirkti iš karto – nereikės laukti pagaminimo bei neteks eikvoti ir taip ne(be)gausių planetos išteklių. Negana to, neabejotinai sutaupysite, mat tokie langai visada bus pigesni. Jei toks tvarus variantas patraukė dėmesį, daugiau informacijos ir tolimesnius nurodymus galite gauti paskambinę bendruoju telefonu +370 674 44 443. Neabejojame, jog atsižvelgus į šiuos patarimus savo naujaisiais namais galėsite džiaugtis ir taupiau, ir tvariau!