Kodėl rasoja plastikiniai langai?

Plastikiniai langai, kaip ir bet kokie kiti, nėra pilnai atsparūs tam tikriems gamtos ar fizikos reiškiniams. Nustembame ankstyvą rytą išvydę rasos lašelius ant lango – tiek iš vidaus, tiek iš išorės, tačiau ne visada pagalvojame, dėl kokių būtent veiksnių taip nutinka. Ar tai viso labo oro pokyčių pasekmė, ar šis tas sudėtingesnio? Galbūt kalta langų ir jų stiklų paketų, rėmų ir varčių kokybė? Pateikiame keletą priežasčių, skatinančių langų rasojimą ir patarimų, kaip to išvengti.

Rasojimas iš vidaus

Su šia problema susiduria išties daugelis, tačiau nedaugelis susimąsto dėl priežasčių. Jų yra ne viena – dažniausiai langai rasoja iš vidaus dėl nepakankamai šiltos temperatūros kambaryje, dėl ko daugiausia ši problema ir aplanko šaltuoju metų laiku. Arba taupome ir šildymo nejungiame ar nekūrename patys, arba laukiame, kol miestas pradės šildymo sezoną. Kaip bebūtų, derėtų pamąstyti apie tokių veiksmų padarinius: ar verta taip taupyti, jei vėliau reikės kaip reikiant paploninti piniginę siekiant išnaikinti neišvengiamai drėgmės prišauktą pelėsį? Dar viena priežastis, dėl ko galime išvysti rasos lašelius ant langų, tai skalbinių džiovinimas – per daug ir per dažnai džiovinant išskalbtus rūbus ar patalynę, patalpa neišvengiamai prisisunks drėgmės, kuri ir nusės ant stiklo. Kaltininkėmis gali būti ir gėlės, būriais apkrautos ant palangių ir laistymo metu dar labiau padidinančios drėgmės kiekį.

Rasojimas iš išorės

Nors tai ir nutinka retai, plastikiniai langai gali aprasoti ir iš išorės. Galėtume pamanyti, kad rasos lašai iš lauko pusės byloja prastą lango kokybę, tačiau yra atvirkščiai – stiklo paketas iš patalpos pusės įšyla, tačiau dėl aukštos kokybės toji šiluma į lauką nepatenka. Taigi, laukinis stiklas neįšyla ir lieka lauko temperatūros. Dažniausiai taip nutinka, kai lauke jau pakankamai atvėso, tačiau drėgmės vis dar daug ir susidaręs kondensatas nutūpia ant šalčiausių paviršių.

Kaip išvengti rasojimo?

Efektyviausias būdas išvengti plastikinių langų rasojimo tai reguliarus patalpų vėdinimas. Šitaip ne tik užtikrinsite tinkamą vidaus mikroklimatą, tačiau ir mėgausitės šviežiais oro gūsiais, atnaujinsiančiais esamą kambario orą. Kad pasiektumėte tai, galite tiesiog reguliariai atverti langus – nesibaiminkite nuostolių, mat šviežias šaltas oras sušils daug greičiau, nei jau esantis patalpoje. Jei esate prisiekęs augalų augintojas, pasistenkite išdėlioti juos taip, kad per didelis kiekis neapkrautų vienos palangės. Jei dažnai skalbiate, pamąstykite apie skalbinių džiovyklę – ne tik sugaišite mažiau laiko šiam namų ruošos darbui, tačiau ir mėgausitės kruopščiai ir tolygiai išdžiūvusiais rūbais kone iškart po skalbimo. Be to, kad nereikėtų pastoviai nerimauti ir spėlioti dėl drėgmės kiekio kambaryje, galite įsigyti higrometrą – šitaip visada žinosite drėgmės kiekį bet kurioje patalpoje ir galėsite imtis atitinkamų veiksmų.

Neabejojame, kad pasigilinę į langų rasojimą sukeliančias priežastis puikiai žinosite, kaip su tuo kovoti!