Kokį angokraščių apdailos būdą pasirinkti?

Tinkamo tipo angokraščių apdaila jūsų namams gali tapti lemiamu sprendimu. Angokraščiai tarnauja tiek funkciniais, tiek estetiniais tikslais, suteikdami izoliacijos, apsaugos ir pagerindami bendrą erdvės išvaizdą. Rinkoje yra išties nemažai variantų, tad gali būtų sunku nuspręsti, kokio tipo apdaila jūsų kambariui ar visam būstui tiktų labiausiai. Renkantis būtina atsižvelgti į tokius veiksnius kaip energinis efektyvumas, ilgaamžiškumas, priežiūra. Panagrinėkime keletą populiariausių tipų, įskaitant poliuretaninių putų, medinę ir stiklo pluošto apdailas bei jų privalumus ir trūkumus.

Poliuretaninės putos

Poliuretaninių putų angokraščių apdaila gaminama iš dviejų komponentų purškiamų putų. Pastarosios susidaro sumaišius poliolio dervą ir izocianatą, kurie vėliau purškiami į vietą aplink lango rėmą. Vienas iš pagrindinių poliuretaninių putų privalumų tai puikios izoliacinės savybės. Tokia apdaila gali padėti sumažinti energijos sąnaudas, mat užtikrina geresnę šilumos izoliaciją, lyginant su kitokiais apdailos tipais. Toks pasirinkimas itin aktualus vyraujant žvarbesniam klimatui, kur už šilumos sąskaitas gali tekti pakloti nemažas sumas. Kaip bebūtų, šios putos nėra atsparios drėgmei ar saulės šviesai, taip pat gali būti brangesnės nei kitokie apdailos variantai. Be to, putose naudojamos cheminės medžiagos gali sukelti sveikatos problemų kai kuriems žmonėms, tad montuojant itin svarbu naudoti tinkamą saugos įrangą ir vėdinti kambarius.

Mediena

Medinė langų angokraščių apdaila yra gana tradicinis pasirinkimas, naudojamas jau šimtmečius ir vis dar išliekantis populiarus, ypač senesniuose ar net kultūrinio paveldo pastatuose. Bene akivaizdžiausias tokios apdailos privalumas – estetinis patrauklumas. Tokius angokraščius galima dailinti įvairiais stiliais, dažyti ar beicuoti, kad pritaptų prie jau esančio dekoro. Be vizualinio patrauklumo, tokie angokraščiai taip pat pasižymi geromis izoliacinėmis savybėmis, galinčiomis padėti sutaupyti ir padidinti bendrą pastato jaukumą. Mediena – natūralus izoliatorius, o tai reiškia, kad žiemą šiluma sulaikoma, o vasarą neįleidžiama. Dar vienas privalumas – ilgaamžiškumas. Mediena yra itin tvirta medžiaga, galinti atlaikyti įvairias gamtos stichijas, tad tinkamai prižiūrimi mediniai angokraščiai tarnaus ilgus dešimtmečius. Kaip bebūtų, reguliari priežiūra kai kuriems gali pasirodyti kaip tokios apdailos trūkumas – medinius angokraščius reikia reguliariai sandarinti ar padažyti, kad būtų išvengta drėgmės žalos ir puvimo. Netinkamai prižiūrimi šie deformuosis ar supus, dėl ko gali tekti pakloti nemenką sumą remontui ar net keitimui.

Stiklo pluoštas

Stiklo pluošto angokraščių apdaila yra ganėtinai naujas, pastaraisiais metais vis populiarėjantis apdailos variantas. Ši medžiaga gaminama iš stiklo pluošto ir dervos derinio, todėl yra tvirtas, lengvas ir patvarus pasirinkimas, pasižymintis puikiu energiniu efektyvumu. Ką jau kalbėti apie izoliacines savybes, padedančias sumažinti bet kokias energijos sąnaudas tiek vasarą, tiek žiemą prisitaikant prie vyraujančios temperatūros. Stiklo pluoštas taip pat pasižymi ilgaamžiškumu, mat yra atsparus puvimui ar vabzdžių pažeidimams, tad tai taps idealiu pasirinkimu namams, esantiems drėgnesnėse vietovėse. Negana to, tokiam apdailos būdui reikia itin mažai priežiūros, lyginant su kitomis medžiagomis. Norint suteikti dar daugiau originalumo, visada galima imtis dažymo ar beicavimo ir taip pritaikyti angokraščius prie jau esamo dekoro. Itin patrauklus stiklo pluošto faktorius yra tas, kad tai ekologiškas variantas, gaminamas iš atsinaujinančių išteklių – pasibaigus gyvavimo laikui, šią medžiagą galima perdirbti.

Jei kiekvienas būdas atrodo patrauklus ir išsirinkti nepasidarė nė kiek lengviau, kreipkitės į Langų sistemų specialistus – apžiūrėsime jūsų būstą, patarsime ir padėsime išsirinkti tinkamiausią variantą, o panorėjus pateiksime optimalų pasiūlymą!