Kokius plastikinius langus rinktis namams: A+ ar A++ klasės?

Per pastaruosius porą dešimtmečių kaip reikiant susirūpinome mus supančiu pasauliu, gamta ir aplinka: stengiamės nešiukšlinti, laikomės ekologiškų ir tvarių iniciatyvų. Dažniausiai pritaikome tai buityje ar laisvalaikyje, tačiau neseniai ypatingas dėmesys skirtas ir statybų sferai. Visgi, mūsų būstų kūrimui išleidžiame krūvas pinigų, resursų ir gamtos išteklių, o pačio proceso metu stipriai veikiama ir mus supanti ekosistema. Daugiausia pinigų prarandame energijos forma – nesandariuose namuose, šiluma dažniausiai praleidžiama pro langus. Taigi, kyla klausimas, kokios klasės langus pasirinkti, kad ir sutaupytumėme, ir tausotume gamtą – A+ ar A++?

Energetinis efektyvumas

Neužtenka pasirinkti bet kokių langų: būtina atsižvelgti į šilumos perdavimo koeficientą, nustatantį skirtingas energetinio efektyvumo klases. Šis koeficientas žymimas raide U ir matuojamas W/m2K formule – kuo skaičius mažesnis, tuo plastikiniai langai energetiškai efektyvesni. Šiuo metu optimaliausiomis klasėmis laikomos A+ ir A++, tačiau Lietuvoje vis dar yra D, E ir žemiausios G klasės namų – daugeliu atveju tai sovietmečio palikimas, eikvojantis tiek energiją, tiek pinigus. Akivaizdu, tais laikais ekologija ir tvarumas nebuvo svarbiausios iniciatyvos ir vertybės, tad ir statant namus bei daugiabučius į tai nebuvo atsižvelgta. Šiandien situacija visai kitokia: namai, kuriems leidimas statyti išduotas po 2018 m., privalo siekti ne žemesnę, nei A+ klasę, o po 2021 m. reikalavimai dar paaukštinti – leidimai išduodami tik A++ klasę siekiantiems namams. Atitinkamai pagal namo klasę derėtų rinktis ir plastikinius langus.

Kodėl plastikiniai langai?

Šiandieną remontuojamiems ar naujiems namams dažniausiai renkamės plastikinius langus. Pastarųjų termoizoliacinės savybės sumažina šildymo išlaidas, suteikia ekonomiškesnį ir komfortiškesnį gyvenimą, o garso izoliacija sumažina iš aplinkos atkeliaujantį triukšmą – galite būti užtikrinti ramiu ir kokybišku poilsiu. Šie langai taip pat pasižymi išskirtiniu ir lengvai pasiekiamu sandarumu – patys sandariausi turi trijų sandarinimo tarpinių sistemą, neleidžiančią susidaryti skersvėjui ir kitiems aplinkos trukdžiams pasiekti jūsų namų ramybę, o kokybiškos plastiko – plieno konstrukcijos ir patikimi varžtiniai sujungimai neįsileidžia ilgapirščių.

Kuri klasė: A+ ar A++?

Kaip minėta, ekonomiškiausi plastikiniai langai šiuo metu yra A+ ir A++ klasės – kurią pasirinkti? A+ klasė laikoma aukso viduriuku – kokybė už prieinamą kainą, šilumos perdavimo koeficientas ne didesnis nei maždaug 0,85, puiki garso izoliacija. Tokie langai tiks norint užtikrinti gerą, per daug pastangų nereikalaujantį sandarumą jūsų namuose. Su pasyviais namais situacija kiek kitokia: A++ namai didelį kiekį energijos pasigamina patys (vėjo jėgainės, saulės kolektoriai ir pan.), tad tos pačios klasės plastikiniai langai puikiai papildys šį ekologijos ir tvarumo ansamblį: ženkliai sumažinamos šilumos išlaidos, didesnis kamerų ir stiklų paketų kiekis užtikrina sandarumą ir kokybę, apsaugoma nuo rasojimo, pelėsio, įsilaužimo ir kitų nepalankių veiksnių. Atminkite, kad po 2021 m. naujų namų statyboms reikalinga užtikrinti A++ klasę, tad tokiais atvejais geriausia ir būtų rinktis atitinkamos klasės langus.