Medinių langų pliusai ir minusai

Šiandien vis labiau norisi kuo daugiau natūralumo savo aplinkose – namuose auginame įvairius augalus, dažniau lankomės lauke, o kad tokia atmosfera pasijustų ir namie, pagalvojame apie medinius langus. Galbūt iš pradžių taip ir nepasirodytų, tačiau mediniai rėmai prideda namui klasikinės dvasios, estetinio malonumo ir net padeda sutaupyti. Ką jau kalbėti apie neįtikėtinai ilgą jų tarnavimą. Kaip bebūtų, prieš įsipareigojant tokiam pirkiniui, derėtų pasidomėti tiek jo pliusais, tiek minusais.

Ilgaamžiškumas

Mediniai langai – vienas iš labiausiai atsparių ir ilgaamžių langų tipų. Jei teisingai įrengiami ir atsakingai prižiūrimi, šie gali tarnauti net iki 60 ar daugiau metų! Tokios konstrukcijos puikiai išlaiko savo formą ir spalvą, negana to, prireikus galima lengvai pakeisti ar pataisyti. Mediena yra natūralus ir ekologiškas produktas, kuris gali būti apdailinamas daugeliu kitų įvairių medžiagų, tokių kaip stiklas, metalas, akmuo ar fanera – šitaip galima suteikti papildomų šilumos izoliacinių ar estetinių savybių. Priežiūra nėra itin sudėtinga – tereikia pasirūpinti tam tikrais medieną impregnuojančiais ir puoselėjančiais tepalais, padėsiančiais išlaikyti ir pratęsti rėmų ilgaamžiškumą bei suteikti jiems dar daugiau atsparumo nuo kintančių oro sąlygų. Tokia priežiūra derėtų užsiimti maždaug kartą per pusę metų.

Izoliacinės savybės

Mediniai langai yra itin patikimi ir populiarūs ne tik dėl savo estetinės išvaizdos ir ilgaamžiškumo, bet ir dėl puikių izoliacinių savybių – tai itin svarbu norint sumažinti energijos sąnaudas namuose. Mediena – natūralus izoliatorius, nepraleidžiantis triukšmo, šalčio ar kitokių sutrukdyti galinčių aplinkos veiksnių. Jei tokie langai yra tinkamai suprojektuoti, gali pasižymėti efektyvia izoliacija ir palaikyti tinkamą būsto mikroklimatą. Be to, kai kuriuose languose gali būti montuojami specialūs izoliaciniai stiklo barjerai, kas tik pastiprina izoliaciją. Atkreipkite dėmesį ir į tai, kad mediniai langai gali būti dažyti ir lakuojami specialiais preparatais, apsaugančiais medieną nuo drėgmės ir saulės poveikio, o tai lemia užtikrintą izoliaciją. Jei gyvenate itin atšiaurioje ar permainingoje zonoje, pamąstykite apie izoliaciją putplasčiu, poliuretano putomis ar kitomis medžiagomis.

Keletas niuansų

Kaip bebūtų, derėtų atsižvelgti ir į tam tikrus medinių langų minusus. Pradėkime nuo minėtosios priežiūros kas pusę metų – sparčiu tempu gyvenantiems žmonėms gali pritrūkti laiko, įgūdžių ar ūpo tokią priežiūrą atlikti patiems. Tokiu atveju ilgaamžiškumas gali kiek sumažėti, tačiau didelio skirtumo daryti neturėtų. Dar vienas trūkumas – aukštos kainos. Tokie langai gali kainuoti daugiau nei aliuminio ar PVC variantai, tad jei siekiate sutaupyti, galbūt tai ne pats geriausias pasirinkimas. Kita vertus, kartą sumokėdami daugiau būsite užtikrinti, kad nereikės keisti langų po vos 15 metų ar net greičiau. Taip pat, jei rėmai nėra tinkamai prižiūrimi, atsiranda didesnė neigiamo klimato poveikio tikimybė – šie gali deformuotis ar kitaip susigadinti.

Jei visgi neapsisprendžiate, ar mediniai langai yra tinkamas pasirinkimas jūsų namams, kreipkitės į Langų sistemų specialistus – apžiūrėsime jūsų būstą ir pasiūlysime optimaliausią variantą, o panorėjus pateiksime pasiūlymą!