Orlaidės plastikiniuose languose: privalumai ir trūkumai

Akivaizdu, kad šiandieną plastikiniai langai yra vienas geriausių būdų užtikrinti sandarų šilumos sulaikymą patalpoje, tačiau egzistuoja ir kita medalio pusė – per gerai sulaikant šilumą ir nepraleidžiant gryno oro, sutrinka kambario mikroklimatas. Neatsinaujinant orui didėja pelėsio ir per didelio drėgmės lygio rizika – ką jau kalbėti apie džiaustomus skalbinius, laistomus augalus ir pačius mus, kurių menkiausi veiksmai išskiria drėgmę. Siekiant išvengti tokių neigiamų poveikių, į langus galima įmontuoti vertikalias, automatines arba horizontalias orlaides – aptarkime jų paskirtis, privalumus ir trūkumus.

Paskirtis

Šiuolaikinės orlaidės užtikrina normalią kambario temperatūrą ir mikroklimatą – karštomis dienomis neįleidžiamas karštas oras, o šaltomis šaltas. Kad užtikrintumėte maksimalų erdvės komfortą, patalpas būtina nuolat vėdinti, net žiemą – neišsigąskite nuostolių, mat šviežias oras patalpoje įšyla daug greičiau, nei jau esamas.

Vertikalios orlaidės labiausiai mena senąsias, jose gali būti montuojamos apsauginės grotelės, tinklelis nuo vabzdžių ar sandarinimo terpės, pagerinančios visos sistemos sandarumą – jos montuojamos lango šone. Horizontalios orlaidės montuojamos lango viršuje, tarp stiklo paketo ir rėmo ir yra žymiau siauresnės už vertikalias – geras pasirinkimas modernų ar skandinavišką stilių puoselėjantiems namams. Negana to, galima reguliuoti oro praleidimo intensyvumą, tad šios orlaidės puikiai tiks miegamajam ar virtuvei. Galiausiai, automatinės orlaidės viską daro pačios – jei patalpoje trūksta oro, speciali membrana reaguoja į atmosferos slėgio pokyčius ir atitinkamai pradeda arba baigia vėdinimą.

Privalumai

Ko gero, akivaizdžiausias privalumas tas, kad įsimontavę orlaidę galite užtikrinti tinkamą kambario drėgmę bei sveiką mikroklimatą – nors taip gali ir nepasirodyti, nuo to ženkliai priklauso mūsų savijauta ir sveikata. Papildomos tarpinės garantuoja didesnį sandarumą, o nuo garso ir įvairių kritulių apsaugo jau minėtos apsauginės grotelės. Orlaidės taip pat nereikalauja ypatingos priežiūros – užtenka keliskart per metus nuvalyti drėgna šluoste ir išpurtyti grotelėse susikaupusius nešvarumus. Galiausiai, vertikalios orlaidės ypač tiks pirmame aukšte gyvenantiems žmonėms, kurie prisibijo palikti pravirą langą. Priešingai nei langas, orlaidė gali būti atidaryta, kiek tik pageidaujate.

 

Trūkumai

Deja, įrengus orlaidę, ypač vertikalią, ženkliai sumažėja gaunamos šviesos plotas – tai ypač pasimato šaltuoju metų laiku, kai dienos vis trumpėja ir bandome sugerti kiekvieną saulės spindulėlį. Nors ir paaukojame joms nemažą dalį plastikinio lango ploto, galbūt tai nenusveria privalumų – atsižvelkite į savo ir namiškių poreikius bei nuspręskite, kuriuose kambariuose orlaidžių reikia, kuriuose – nelabai.

Be to, jei nusprendėte įsimontuoti vertikalias ar horizontalias orlaides, turėkite omenyje, kad reguliuoti jas reikės patiems – tai gali tapti šiokiu tokiu trūkumu užmaršiems žmonėms, tačiau tai galima ištaisyti automatinėmis orlaidėmis. Bet kokiu atveju, jei neišsirenkate, kokias orlaides įsimontuoti, visada galite pasikonsultuoti su Langų sistemų darbuotojais – visada esame pasiruošę patarti, padėti, įrengti.