Šaltojo sezono belaukiant: kaip užtikrinti langų efektyvumą?

Atskubant šaltiems orams, nesandarūs ir neprižiūrėti plastikiniai langai gali praleisti net iki 40 proc. šilumos. Palaisvėjus tarpinėms ir kitiems mechanizmams, susidėvėjus konstrukcijoms ir plastikui langai pradeda nebelaikyti šilumos. Tuomet kenčia ir mūsų piniginės – šildomės gausiau nė nesusimąstydami, kad dalis šilumos iškeliauja pro nesandarius langus. Vis dėlto, kad taip nenutiktų, langų būklę reikėtų stebėti ištisus metus ir pasirūpinti jais dar prieš šaltąjį metų laiką – reguliuoti, tepti, keisti tarpines ir kitaip užtikrinti jų sandarumą.

Reguliavimas

Rodos, dar neseniai langai tarnavo puikiai, tačiau pastaruoju metu sunkiai užsidarinėja, varčia kliūna už rėmo? Net ir efektyviausi plastikiniai langai nesulaikys šilumos, jei pro tarpus veršis šaltas oras. Dažniausiai taip nutinka besikeičiant sezonams, mat temperatūros pokyčiai paveikia lankstus ir langas praranda savo funkcionalumą bei originalią formą. Tokiai deformacijai įtakos turi langų dydis (didesnių gabaritų langai dažniau nusėda ir išsikraipo) ir net spalva – pavyzdžiui, juoda yra daug jautresnė saulės spinduliams. Bet kokiu atveju, neskubėkite statyti naujų langų – pagelbėti gali lankstų reguliavimas. Bent kartą per metus pasirūpinkite stiklinimo sistemų varstymo mechanizmais bei furnitūros tvirtinimo varžtais – taikant tokią pastovią priežiūrą būsite užtikrinti, kad langai maksimaliai sulaikys šilumą kambaryje ir pro tarpelius neprasprūs joks skersvėjis.

Sutepimas

Lango apkaustai (furnitūra) yra lango mechanizmų visuma, užtikrinanti varstymą, reguliavimą, neretu atveju, netgi apsaugą nuo įsilaužimo. Kad išvengtumėte minėtosios langų deformacijos ir kitokių neigiamų veiksnių, rekomenduojame ne rečiau kaip kartą per metus sutepti apkaustus specialiai tam skirta alyva – pastarosios pasirinkimas itin svarbus, mat išsirinkę netinkamą, galite tik dar labiau sugadinti mechanizmą. Kad taip nenutiktų, ieškokite alyvos, kurios sudėtyje nėra rūgščių. O kad dar labiau užtikrintumėte langų funkcionalumą, patikrinkite, ar nėra laisvų varžtų ar kitų detalių. Taigi, pasirūpinę langų sutepimu ženkliai pagerinsite plastikinių langų funkcionalumą ir varstymą.

Tarpinės juostos

Nepamirškite ir tarpinių juostų būklės – ypatingai atkreipkite dėmesį į apatines, mat jos susidėvi dažniausiai ir yra labiau linkusios trūkti. Nuo tarpinių priklauso sandarumas ir garso bei šilumos izoliacija: iš vienos pusės sulaikomas šiltas oras, kad šis neišeitų į lauką, o iš kitos šaltam orui neleidžiama patekti į vidų. Jei per daug žalos nepastebite, šias juostas pakanka sutepti silikoniniu tepalu ar vazelinu, tačiau jei susidėvėjimas pastebimas, reikia keisti, tačiau jokiu būdu ne šalčio metu, nes tuomet kyla rizika sugadinti net ir naująsias tarpines. Būtent dėl šios priežasties rekomenduojame plastikinių langų sandarinimu pasirūpinti dar esant pakankamai šiltiems orams.

Jei neturite laiko tokiai langų priežiūrai arba nesijaučiate itin nusimanantis namų apyvokos ir įvairiausių tepalų ar įrankių srityje, galite kreiptis į mus – atliksime šiuos darbus už jus! Mūsų teikiama paslauga padės sutaupyti, be to, iš kambario nepabėgs šiluma ir šaltąjį sezoną praleisite gyvendami ekonomiškiau. Pasirūpinsime tarpinėmis, reguliacija, sutepimais bei patarsime, kaip patiems tinkamai prižiūrėti langus, kad pagerintumėte jų eksploataciją.