Kaip išsirinkti kokybiškas ir šiltas medines duris?

Nors šiandien ir galime rinktis iš įvairiausių formų, dydžių ir spalvų durų, visgi, kone dažniausiai matome medines duris – šios vis dar lieka bene populiariausiu pasirinkimu statant naujus namus ar remontuojant esamus, mat ne paslaptis, kad jos pasižymi daugeliu praktiškų ir naudingų savybių. Norint išsirinkti kokybiškas ir šiltas medines duris, derėtų atkreipti dėmesį į savo poreikius, tačiau nepamiršti ir šių kertinių faktorių: patvarumo ir ilgaamžiškumo, tvarumo ir ekologijos bei grožio ir estetikos.

Patvarumas ir ilgaamžiškumas

Ne paslaptis, kad mediena – puikus pasirinkimas siekiant patvarumo, tad medinės durys, jei yra tinkamai profilaktiškai prižiūrimos, gali tarnauti net iki 60 metų. Tai neįtikėtinai stipri medžiaga, o per šimtmečius gvildenamas amatas suteikė galimybę pranokti kitus šiuo metu rinkoje esančius pasirinkimus. Negana to, mediena lieka viena iš vos keleto kitų medžiagų, kurias galima taisyti – šitaip sutaupysite, mat nebūtinai reikės iškart pirkti naujas duris. Jei vertinate tvirtumą ir ilgai išliekančią kokybę, tokios durys – kaip tik jums. Žinoma, renkantis atsižvelkite ir į tai, kur jas statysite – galbūt prireiks durų su tokiomis ypatingomis savybėmis kaip atsparumas liepsnoms ar drėgmei.

Tvarumas ir ekologija

Medinių durų gamyba nereikalauja tiek daug papildomų žaliavų ir jėgos, tad šis variantas yra itin tvarus ir draugiškas gamtai – užbaigus savo keleto dešimtmečių tarnystę, tokias duris galima panaudoti kone bet kam: įdomiam kavos staliukui, taburetėms, naktiniams staliukams ir begalei kitų smulkesnių baldų ar dekoracijų. Negana to, jos puikiai sulaiko namo šilumą, palaiko normalų drėgmės lygį ir sukuria palankų mikroklimatą. Taigi, jei jums rūpi ekologiški bei tvarūs sprendimai ir norėtumėte sutaupyti šaltuoju sezonu, pasirinkdami kone bet kokias medines duris, suteiksite savo indėlį gamtos tausojimui ir bereikalingai nešvaistysite pinigų.

Grožis ir estetika

Rinkdamiesi atsižvelkite ir į savo estetinius poreikius: kokios spalvos, formos ir kitų detalių pageidautumėte? Mediena suteikia tam tikrą klasikinį žavesį ir jaukios šilumos bet kuriam kambariui, tad vien tai, kad montuosite tokias duris, jau šį tą pasako apie jūsų vertybes. Pavyzdžiui, jei renkatės laukui, galite pamąstyti ir apie prašmatnesnę bei įspūdingesnę išvaizdą: daugiau raižinių ir kitokių detalių, o kambario durims užteks ir paprastesnių variantų. Nepamirškite, kad medieną galima nudažyti bet kokia spalva – tereikia pasitelkti savo vaizduotę ir čiupti teptuką.

Taigi, pasirinkę medines duris užsitikrinsite šiltus namus ir ilgaamžę apsaugą, teigiamą poveikį gamtai bei akis ir sielą džiuginančią estetinę visumą. Visos minėtos durų savybės yra susijusios norint išsirinkti sau tinkamiausią variantą, tad derėtų pasverti savo prioritetus ir vieniems faktoriams skirti daugiau dėmesio, o kitiems galbūt mažiau. Jei domina daugiau tam tikrų medinių durų savybių, visada galite kreiptis į Langų sistemų specialistus: apžiūrėsime, patarsime, paaiškinsime, o jums panorėjus – pateiksime ir pasiūlymą!